#American Dreamers

Dutch-Americans die geschiedenis schreven: Walter Cronkite

Door Kees van Minnen - 14 januari 2016

Tien portretten over Nederlanders en hun afstammelingen die een belangrijke bijdrage leverden aan de ontwikkeling van de Verenigde Staten. Deel 8: Walter Cronkite, alom bekende anchorman.

Walter Cronkite (1916) is bekend als anchorman van het CBS Evening News, dat hij van 1962 tot 1981 presenteerde. Vanwege zijn professionele ervaring en uitstraling werd hij getypeerd als ‘de betrouwbaarste man in Amerika’.

Krankheyt

Cronkite werd geboren in Saint Joseph, Missouri, en is via vaderskant van Nederlandse oorsprong (de familienaam was Krankheyt). Tijdens de Tweede Wereldoorlog versloeg hij als journalist veldslagen in Noord-Afrika en Europa en de processen in Neurenberg.

In de jaren vijftig maakte hij naam als verslaggever van de presidentsverkiezingen en partijconventies en was hij gastheer van populaire historische programma’s. Zijn presentatie van het CBS Evening News maakte hem tot Amerikaans icoon.

Stem van het volk

Vanaf 1970 tot zijn pensionering in 1981 domineerde Cronkite het Amerikaanse televisienieuws. ‘Uncle Walter’ versloeg belangrijke gebeurtenissen van de jaren zestig tot tachtig zo effectief, dat zijn gezicht en stem worden geassocieerd met de Cubaanse raketten- crisis, de moord op president John F. Kennedy, de Apollo 11-maanlanding, het Watergate-schandaal.

En toen Cronkite zei dat de Vietnamoorlog niet te winnen was, reageerde president Lyndon Johnson: ‘If I’ve lost Cronkite, I’ve lost middle America.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.