buitenland

‘Duw migranten gewoon terug de zee in, laat ze maar verdrinken’

Door Elif Isitman - 27 januari 2016

De Griekse onderminister Ioannis Mouzalas van Migratie heeft zwaar uitgehaald naar België. Mouzalas beweert dat een Belgische minister heeft gezegd dat Griekenland ‘vluchtelingen terug de zee in moet duwen’.

De uitspraak van Mouzalas is terug te horen in een fragment van het BBC-programma Newsnight. Zijn Belgische collega zou tijdens de Europese top in Amsterdam over migratie hebben voorgesteld dat de Grieken migranten gewoon terug de zee in drijven.

Push-back

‘Ga tegen de wet in, het kan me niet schelen dat ze verdrinken,’ zo citeert Mouzalas de Belgische minister. Hij specificeert verder niet wie hij precies bedoelt, hij noemt geen namen.

Mogelijk gaat het om de staatssecretaris voor Migratie en Asiel Theo Francken, schrijft de Belgische krant De Morgen. De twee zaten maandag samen in een informele vergadering van EU-ministers met de portefeuille migratie.

Daarin zei Francken dat Europa het beheer van de hotspots in Griekenland moet overnemen. Daarbij zou het volgens de Griekse minister ook over zogenoemde push-backs, het onderscheppen en terugsturen van migranten op zee, hebben gehad. Mogelijk is de ruzie ontstaan door een taalbarrière en neemt Mouzalas de betekenis van ‘push-back’ iets te letterlijk.

De talkshow-host vraagt Mouzalas voor alle duidelijkheid naar zijn opmerking: ‘zei hij dat u de vluchtelingen terug de zee in moet duwen?’, waarop de Griekse onderminister knikt en simpelweg ‘ja’ zegt.

Grotesk

Een woordvoerder van Francken bevestigt noch ontkent dat Francken heeft gezegd dat Griekenland migranten de zee in moet duwen, maar benadrukt dat het om een informele bijeenkomst ging. Wat Francken daar heeft gezegd is niet per definitie het officiële standpunt van de regering, aldus zijn woordvoerder. Francken zelf ontkent de aantijging in alle toonaarden, en spreekt van een ‘groteske verklaring’.

‘Ik kan alleen maar constateren dat deze beschuldigingen er komen op een moment waarop Griekenland steeds geïsoleerder staat in het debat over migratie,’ zegt hij in een verklaring die aan media is rondgestuurd.

De Grieken kregen woensdag nog een waarschuwing uit Brussel: het land moet binnen drie maanden serieus werk gaan maken van de grensbewaking, anders kunnen EU-landen besluiten om de controles van hun binnengrenzen te verlengen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.