buitenland

Erdogan waarschuwt: ‘Geen ruimte voor hen die autonomie zoeken’

Door Elif Isitman - 29 januari 2016

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan haalt uit naar oproepen om autonomie voor de Koerden. ‘Er is hier geen ruimte voor diegene die autonomie zoeken’.

Dat zei de Turkse president vrijdag tijdens een bijeenkomst ter promotie van een grondwetswijziging in de Turkse hoofdstad Ankara. Verschillende zuidoostelijke Turkse plaatsen, waar voornamelijk Koerden wonen, pleitten voor autonomie.

Erdogan hekelt de roep om een ‘staat binnen een staat’, schrijft Hurriyet. ‘Jullie moeten weten dat we de wereld neer zullen laten komen op diegenen die dat proberen te bereiken onder het mom van autonomie en zelfbeschikking’.

Zelfbestuur

Verschillende burgemeesters van overwegend Koerdische steden zijn naar de rechter gestapt om de vraag over autonomie voor te leggen. Er is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar verschillende prominente figuren binnen de HDP, de Turks-Koerdische politieke partij.

Onder meer Selahattin Demirtas en Figen Yuksekdag, beiden leiders van de partij, zijn het onderwerp van deze onderzoeken. Zij deden eerder publieke verklaringen over zelfbestuur en autonomie. In verschillende zuidoostelijke steden is het Turkse leger een offensief begonnen tegen PKK-strijders.

In het Sur-district in de zuidoostelijke provincie van Diyarbakir is bijvoorbeeld tot nader orde een avondklok ingesteld. Dit naar aanleiding van gevechten tussen regeringstroepen en de PKK. Turkse autoriteiten melden dat er sinds december 467 PKK-leden zijn gedood. Het dodental van leger- en politiepersoneel staat op vijf.

Aartsrivaal

Erdogan waarschuwde dat zij die oproepen tot autonomie hetzelfde lot te wachten staat als de islamitische geleerde en tevens zijn aartsrivaal Fethullah Gülen, die momenteel in ballingschap in de Verenigde Staten woont.

Gülen was eerder een bondgenoot van Erdogan, maar hebben nu al een aantal jaar ruzie. Sympathisanten van de geleerde binnen de politie en het Openbaar Ministerie startten in 2013 namelijk een corruptieonderzoek naar Erdogan en zijn vertrouwelingen.

Er staat een arrestatiebevel uit naar Gülen en een aantal van zijn volgelingen die zich nog wel in Turkije bevinden, wordt vervolgd. Ze staan terecht voor het vormen van ‘een terreurorganisatie’. Gülen wordt ervan verdacht de regering van Erdogan omver te willen werpen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.