buitenland

EU-migratiedeal: Italië weigert geld te geven aan Turken

Door Emile Kossen - 15 januari 2016

Afgelopen jaar beloofde de Europese Unie (EU) Turkije een zak met geld, als de Turken meer migranten zouden tegenhouden en opvangen. Italië verzet zich fel tegen het afgesproken ‘vluchtelingenfonds’ en zet het akkoord op losse schroeven.

Tijdens een vergadering van de ministers van Financiën van de EU op vrijdag konden de lidstaten het niet eens worden over het op te richten fonds voor Turkije, waar minimaal drie miljard euro in moet worden gestopt. Een miljard euro komt van de EU, de andere twee miljard zouden door de lidstaten worden betaald.

Italië blijkt, als enige land, nog altijd grote bezwaren te hebben tegen het plan dat iedere lidstaat een bijdrage levert aan het fonds. De Italiaanse minister van Financiën Pier Carlo Padoan vindt dat er niet genoeg bekend is over hoe Turkije het geld wil gaan besteden.

Ook wil Italië dat het volledige bedrag wordt betaald uit het EU-budget. ‘Daar is genoeg ruimte voor in het budget,’ aldus Padoan.

‘Een ramp’

De Italiaanse houding heeft geleid tot scherpe kritiek van Europese leiders. De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker noemde het vrijdagochtend ‘ongelofelijk’ dat Italië ‘geen geld wil vrijmaken voor Syrische vluchtelingen in nood’.

Achter de schermen noemen diplomaten het een ramp als de EU niet over de brug komt met het geld, omdat de deal reeds gesloten is. Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem wilde na de vergadering alleen kwijt dat er zo snel mogelijk een oplossing moet worden gevonden.

EU-beleid aanvallen

Eind vorig jaar kondigde de Italiaanse premier Matteo Renzi al aan om het EU-beleid vaker te zullen aanvallen. Naar zijn zin heeft Duitsland teveel macht in Brussel, terwijl veel landen daar geen baat bij hebben.

In de kwestie-Turkije wil Duitsland het liefst zelfs meer dan drie miljard euro naar Turkije sturen, zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble. Dijsselbloem zei daarop meteen dat die doelstelling niet realistisch is. ‘Eerst maar eens die drie miljard regelen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.