buitenland

EU wil ‘terreurdatabank’ met gegevens van niet-EU-criminelen

Door Elif Isitman - 19 januari 2016

De Europese Commissie wil een modernere database waarmee Europese landen gegevens met elkaar kunnen uitwisselen van niet-Europese burgers. Hiermee moet worden voorkomen dat mensen van buiten de EU hier terreuraanvallen plegen.

De EU-commissaris voor Justitie Vera Jourova pleit dinsdag voor een ‘Europees strafregister tegen terreur’ in de Duitse krant Die Welt. Jourova wil de plannen dinsdag al voorleggen.

Tijdrovend

In de toekomst moeten strafbare feiten en vingerafdrukken van niet-EU-burgers in het Europees strafregister (ECRIS) worden opgenomen. Tot nu toe staat alleen de informatie van EU-burgers daarin.

De reeks aanslagen in Parijs van afgelopen jaar vormt de directe aanleiding voor de noodzaak van een dergelijk register, zegt Jourova. Het uitwisselen van informatie tussen verschillende lidstaten is op dit moment duur en tijdrovend.

Landen moeten soms wel 28 aparte verzoeken versturen om informatie te krijgen over de veroordeling van een niet-EU-burger in andere lidstaten, aldus Jourova. Criminelen en terroristen zouden zich daarom onder aliassen in meerdere lidstaten vestigen, zodat hun identiteit verhuld blijft voor autoriteiten.

Identiteit

Er werden een aantal belangrijke signalen gemist door het gebrek aan gemeenschappelijke informatie. Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken benadrukte vorige week de noodzaak van een betere informatie-uitwisseling, vooral gezien de terreur in Parijs.

De gedode Tunesische aanvaller die op 7 januari, een jaar na de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo, een politiebureau in Parijs aanviel, bleek bijvoorbeeld een strafblad te hebben in zowel Duitsland als Frankrijk.

De twee landen wisten dit niet van elkaar. Wel maakte hij gebruik van verschillende (valse) identiteiten: zo had hij Syrische, Marokkaanse en Georgische identiteitsdocumenten bij zich. Volgens Jourova waren mogelijke aanslagen en misdaden voorkomen als veroordeelde niet-EU-burgers al in het ECRIS-systeem hadden gestaan.

Ook zou een uitbreiding van het strafregister nuttige gevolgen kunnen hebben bij de buitengrenzen. De aanslagplegers in Parijs in afgelopen november kwamen immers met valse identiteiten de EU binnen.

Jourove verwacht snel een akkoord te krijgen voor de uitbreiding van het systeem, waar uit privacyoverwegingen alleen politie en justitie toegang toe zou moeten krijgen. Ook wordt het systeem niet aan andere databanken gekoppeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.