buitenland

Eurocommissaris Oettinger: ‘Stel Polen onder toezicht om mediawet’

03 januari 2016

De Duitse eurocommissaris Günther Oettinger wil dat Polen onder toezicht komt te staan. Aanleiding daarvoor is de omstreden nieuwe mediawet die dat land heeft aangenomen.

Polen kan het stemrecht in Brussel verliezen als het land zich niet voegt, zegt Oettinger tegen de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Onafhankelijkheid

De eurocommissaris gaat dat volgende week voorstellen in de Europese Commissie. Volgens de nieuwe Poolse mediawet kan de regering directie en hoofdredactie van de publieke omroep zelf benoemen en ontslaan. Het Poolse parlement loodste de wet er op de valreep van het jaar doorheen.

‘Mijn grootste zorg is dat de publieke omroep zijn belangrijkste functie verliest, namelijk de burgers onafhankelijk informeren,’ aldus Oettinger.

Grondwet

De wet komt van de hand van de Poolse partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). Bij de afgelopen parlementsverkiezingen in oktober greep de nationaal-conservatieve partij de macht in Polen door de absolute meerderheid van de stemmen te winnen. De linkse partijen werden bij de verkiezingen weggevaagd.

Het is niet de eerste nieuwe wet van de regering van de Poolse president Andrzej Duda die voor opschudding zorgt. Onlangs tekende Duda een wet die de macht en onafhankelijkheid van het Grondwettelijk Hof indamt.

Hierdoor dient het Hof niet langer als controleorgaan van de regering.

Ook hierover uitte de Europese Commissie onvrede en waarschuwde voor uitholling van de rechtsstaat.

SP-Kamerlid Harry van Bommel vraagt minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders om Oettinger te steunen in het plan om Polen het stemrecht te ontnemen wegens de nieuwe mediawet. Koenders zelf heeft nog niet gereageerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.