buitenland

Eurosceptische partijen komen met ‘manifest van Milaan’

Door Servaas van der Laan - 25 januari 2016

Op 28 en 29 januari komen de leiders van eurosceptische partijen bijeen in de Italiaanse stad Milaan. De partijen willen in een manifest een gemeenschappelijk antwoord op de problemen in Europa vastleggen.

Alle eurosceptici van Europa verenigen zich in Milaan. Op uitnodiging van Matteo Salvini, leider van Lega Nord, komen de leden van de eurosceptische alliantie Europa van Naties en Vrijheid, eind deze week bij elkaar in de Italiaanse stad voor een tweedaags congres.

Naast Salvini zal Geert Wilders namens de PVV en Marine Le Pen van Front National aanwezig zijn. De bedoeling van de bijeenkomst is om een manifest ‘tegen de economische politiek en voor de zekerheid van de EU’ op te stellen.

Meer Europa?

‘Het lijkt altijd alsof wij minder Europa willen, maar we willen juist méér samenwerking tussen de lidstaten,’ legt europarlementariër Lorenzo Fontana uit aan het Italiaanse digitale tijdschrift Linkiesta.

Hun ‘hervormingsprogramma’, vertelt Fontana, zal drie cruciale punten bespreken: immigratie, banken en globalisering van het bedrijfsleven.

Illegalenstop

Op het punt van migratie zullen de partijen pleiten voor een ‘illegalenstop’ aan de buitengrenzen. Alleen échte oorlogsvluchtelingen zijn nog welkom in de EU.

Wat betreft de banken willen de partijen een scheiding tussen commerciële banken en financiële speculanten. Ten derde willen de eurosceptici het midden- en kleinbedrijf beschermen tegen de ‘grillen van de globalisering’.

Europees blok

Het doel van het manifest is om een ‘Europees blok’ te vormen tegen Brussel en om Europeanen ‘een keuze te geven’.

In Europa werkt Wilders samen met Front National, Lega Nord, de FPÖ, Vlaams Belang en drie afvallige europarlementariërs. Het vormen van een alliantie, wat aanvankelijk niet lukte, levert de partijen aanzienlijke voordelen op. Zo krijgen ze meer geld (3 miljoen euro), meer spreektijd en meer vooraanstaande posities in het Europees parlement.

Het is de eerste keer dat de alliantie buiten de burelen van Brussel en Straatsburg samenkomt om in het openbaar een gezamenlijk plannetje te smeden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.