buitenland

Finland: ‘harde maatregelen’ na illegale immigratie uit Rusland

Door Thomas Borst - 26 januari 2016

Finland dreigt met ‘harde acties’ bij de grens met Rusland, omdat er de laatste weken een grote toestroom is van migranten die vanuit Rusland naar Finland komen. De minister van Buitenlandse Zaken Timo Soini denkt dat het vooral om illegale immigratie gaat waarbij mensensmokkelaars zijn betrokken.

‘Het lijkt erop dat harde acties noodzakelijk zijn,’ zei Soini tegen de Finse omroep YLE. ‘We moeten een einde maken aan deze illegale immigratie en migratie.’ De minister spreekt van een ‘vorm van georganiseerde actie’, waarbij mensensmokkelaars de migranten naar de grens hebben gebracht.

Volgens Soini is de toestroom de afgelopen dagen toegenomen. ‘Alles wijst op illegale georganiseerde immigratie en dat moet stoppen.’ De grens tussen Rusland en Finland is normaal gesproken niet zo makkelijk over te steken.

Noorwegen

Naast Finland heeft ook Noorwegen te maken gehad met een migranteninstroom uit Rusland. Meer dan vijfduizend asielzoekers kwamen in Noorwegen aan vanuit Rusland. De Noorse autoriteiten oordeelden dat zij geen kans maken op een verblijfsvergunning. Sommige migranten beschikken over een Russisch visum of ander soort verblijfsvergunning.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei vorige week vrijdag dat het voorlopig geen asielzoekers zal terugnemen uit Noorwegen. In Noorwegen heerste begrip voor het Russische standpunt – de Noorse minister Brge Brende zei dat zijn land voorlopig geen asielzoekers zou terug sturen. Rusland had daar om veiligheidsredenen op aangedrongen bij Noorwegen.

Eerder kreeg Noorwegen te maken met asielzoekers die de arctische grens met Rusland fietsend overstaken. Daarmee maakten ze gebruik van een maas in de wet: Rusland staat niet toe dat mensen lopend de grens oversteken, terwijl Noorwegen visumloze personen in voertuigen weigert. Voor fietsen geldt in beide landen echter een uitzondering. Noorwegen kondigde aan de ‘fietsmigranten’ terug te sturen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.