buitenland

Flyers en vrouwenzones: Keulen bereidt zich voor op carnaval

Door Emile Kossen - 27 januari 2016

Het carnaval in Keulen, dat volgende week van start gaat, mag niet uitlopen op een massa-aanranding zoals met de jaarwisseling. Daarom nemen de autoriteiten een reeks voorzorgsmaatregelen, van folders voor asielzoekers tot een oproep om geen speelgoedwapens mee te nemen.

De organisatoren van het carnaval in Keulen delen deze week flyers uit aan asielzoekers, waarin hen wordt verteld wat wel en niet normaal is tijdens het carnaval. ‘Iedereen mag meedoen aan de eeuwenoude traditie, maar we behandelen elkaar wel met respect,’ valt te lezen.

Asielzoekers wordt verteld dat het niet normaal is om tijdens carnaval in het openbaar te urineren, en dat ze vrouwen niet zonder toestemming een kus mogen geven. Ook staat er dat hoewel veel bezoekers bier zullen drinken, ‘dit zeker niet verplicht is. Ook zonder alcohol kan je plezier hebben.’

Vrouwvriendelijke zones

Naast de flyers – die ook in Bonn worden verspreid – gaan lokale autoriteiten in Keulen veilige zones maken, waar vrouwen zich kunnen verzamelen. Het zijn gebieden waar het extra goed verlicht is, en waar maatschappelijk werkers aanwezig zullen zijn.

Het feest gaat volgende week van start, en trekt gewoonlijk rond de miljoen bezoekers. ‘De dagen rondom carnaval zijn een uitdaging voor ons, zodat we kunnen laten zien dat we wat hebben geleerd van de verschrikkelijke incidenten tijdens oud en nieuw,’ aldus Guido Kahlen, een wethouder in Keulen.

Voor de rechter

De politie in Keulen ontving na de jaarwisseling in totaal 945 aangiften van aanrandingen en berovingen, grotendeels gepleegd door asielzoekers en groepen Noord-Afrikanen. Woensdag stonden de eerste twee verdachten, beide Algerijnen, voor de Duitse rechter.

Farouk B. en Abderahemane B. worden verdacht van zowel diefstal als aanranding, meldt Der Spiegel. Ze meldden zich in september 2015 in Duitsland aan als asielzoekers. De zoektocht naar andere daders loopt nog. Politiebronnen vertellen aan het Duitse tijdschrift dat ‘we er echt alles aan doen, maar waarschijnlijk komen we niet verder dan een paar veroordelingen, als dat al lukt.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.