buitenland

God met bloed en kalasjnikov op cover Charlie Hebdo

Door Servaas van der Laan - 04 januari 2016

Een jaar na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo prijkt God op de cover van het Franse tijdschrift. Volgens de makers loopt de dader nog altijd vrij rond.

Een afbeelding van een bebaarde God met een kalasjnikov en bloed op de kleren staat afgebeeld op de cover van de eerste editie van Charlie Hebdo in het nieuwe jaar.

Bij de afbeelding staat de tekst: ‘een jaar later loopt de moordenaar nog steeds vrij rond’. In het tijdschrift, waar er een miljoen van worden gedrukt, staat een verzameling van afbeeldingen van de vermoorde tekenaars Cabu, Wolinski, Charb, Tihnous en Honoré. Ook staan er bijdrages is van externe komedianten en intellectuelen zoals Isabelle Adjani en Russel Banks.

Fanatieke druiloren

Hoofdredacteur en tekenaar van de cover ‘Riss’, die gewond raakte bij de aanslag, verdedigt in zijn hoofdredactioneel commentaar de ‘laïcité’, de Franse benaming voor scheiding tussen kerk en staat.

Ook hekelt hij de ‘fanatieke druiloren van de Koran’ en andere religieuze fanatiekelingen. ‘De overtuigingen van atheïsten en seculieren kunnen nog altijd meer bergen verzetten dan het geloof van gelovigen,’ schrijft Riss.

Aanslag

Donderdag is het precies een jaar geleden dat twee moslimextremisten de redactie van het weekblad overvielen omdat ze boos waren over een plaatje dat in het blad stond afgebeeld.

De mannen schoten twaalf personen dood, onder wie acht medewerkers van het tijdschrift. De daders, de broers Koeachi, werden enkele dagen later zelf ook gedood.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.