buitenland

Google: ‘IS van het internet verbannen is enige oplossing’

Door Elif Isitman - 20 januari 2016

De propaganda van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) kan alleen worden gestopt, als de terroristen van het open internet worden verdreven. Jihadisten maken veelvuldig gebruik van het internet bij het verspreiden van hun boodschap en het rekruteren van nieuwe leden.

‘De enige weg naar succes is als leden van IS worden ingesloten in het deep web,’ zegt Jared Cohen, directeur van een Google-denktank over vrijheid van meningsuiting en geweld en onderdrukking op het internet, tijdens een bijeenkomst van het Britse Koninklijke Instituut voor International Betrekkingen, schrijft The Guardian.

Podium

Het deep web is het deel van het internet dat niet toegankelijk is voor zoekmachines. De meeste consumenten gebruiken dit deel van het internet niet. Terroristen van IS maken veelvuldig gebruik van het dark web, een onderdeel van het deep web dat alleen toegankelijk is met speciale software.

Wanneer de communicatie van IS beperkt zou worden tot het dark web, zou de beweging daarom een groot deel van zijn podium verliezen, zo redeneert Cohen. Het winnen van nieuwe zieltjes zou daarmee zeer moeilijk worden. ‘Op dit moment kunnen ze vrij opereren op het internet,’ zegt Cohen.

Volgens de Google-topman lijkt IS, door de veelvuldige online aanwezigheid, voor veel mensen groter dan de beweging in werkelijkheid is. Zo zou de groep een aanzienlijk groter aantal online profielen hebben, dan daadwerkelijke leden.

Compromis

De terreurgroep is zeer bedreven in het verspreiden van propaganda en het werven van nieuwe leden via sociale media en internet in het algemeen. Verschillende technologiebedrijven, zoals Google en Facebook, worstelen met de vraag over hoe om te gaan met online propaganda. Vooral het compromis tussen vrijheid van meningsuiting en het tegengaan van terreurpropaganda lijkt lastig te sluiten.

Bepaalde instanties, zoals de Amerikaanse en Britse ministeries van Binnenlandse Zaken hebben al speciale bevoegdheden op YouTube: zij kunnen bijvoorbeeld honderden extremistische video’s tegelijkertijd markeren, waardoor het verwijderen sneller gaat.

Het lijkt echter lastig om de groep in zijn geheel van het internet te verbannen. Cohen specificeert niet hoe dit zou moeten. Wat bedrijven nu doen is het steeds opnieuw sluiten van online profielen waardoor ronselaars en mogelijke nieuwe leden niet met elkaar in contact worden gebracht.

Een andere manier zou zijn door gebruik te maken van gerichte reclame, dezelfde manier waarop adverteerders hun publiek bereiken. Propaganda-lezers en -zoekers zouden hiermee geïdentificeerd kunnen worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.