buitenland

Grenscontroles Denemarken en Zweden: asielstroom neemt fors af

Door Thomas Borst - 21 januari 2016

De identiteitscontroles die Zweden uitvoert bij de grens met Denemarken om het de asielstroom af te remmen, sorteren effect. Het aantal asielaanvragen in Zweden is gehalveerd sinds de grenscontroles zijn doorgevoerd. Ook in het gesloten Denemarken namen de aanvragen af.

Op 4 januari begonnen de Zweden met het controleren van de paspoorten bij de grens. Voor de grenscontroles kwamen er 2.081 asielzoekers binnen bij het Scandinavische land, sindsdien is dat aantal gehalveerd tot 930 migranten per dag, blijkt uit cijfers van de Deense krant Jyllands-Posten.

In 2015 kwamen er 150.000 asielzoekers naar Zweden – geen land in Europa nam zoveel asielzoekers op per inwoner. De aantallen bleven zo hoog dat het gastvrije land maatregelen moest treffen. Er werden grenscontroles doorgevoerd, vanwege de toestroom van asielzoekers bedong Zweden een uitzondering op het vrije verkeer van personen binnen de Schengenzone.

Frictie

De paspoortcontroles in Zweden zorgden voor spanningen bij buurland Denemarken. De Deense minister Hans Christian Schmidt van Transport vond de controles ‘extreem irritant’. Denemarken was bang dat het land veel extra migranten binnen kreeg door de ontwikkelingen in Zweden en voelde zich verplicht ook controles door te voeren bij de zuidelijke grens met Duitsland.

Sinds die maatregelen kwamen er zo’n twintig tot dertig asielzoekers naar Denemarken, terwijl dat er in de weken daarvoor nog 55 waren. In december lag het aantal zelfs op negentig migranten per dag. Het is nog onbekend hoe lang Zweden en Denemarken de grens blijven controleren.

Weer

De grenscontroles in de Scandinavische landen zorgen er dus voor dat de asielstroom flink afneemt. Al heeft de afname ook te maken met het koude weer, zegt een woordvoerder van het Zweedse migratiedienst. Volgens de dienst hebben de grenscontroles in andere landen ook effect op Zweden.

Nu Zweden moeilijker bereikbaar is via de reguliere wegen, nemen veel asielzoekers alternatieve routes, zoals de veerboot vanuit Duitsland of Polen. Anderen wagen de oversteek tussen Denemarken en Zweden via een opblaasbare boot. Ondanks de grenscontroles staat Zweden bij migranten nog altijd bekend als een stuk gastvrijer dan Denemarken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.