buitenland

Grieken: ‘Turkije is schuldig in migratiecrisis, wij niet’

Door Emile Kossen - 27 januari 2016

In een vernietigend EU-rapport over de manier waarop Griekenland omgaat met de asielinstroom wordt gedreigd met maatregelen. De Grieken zijn zich van geen schuld bewust. ‘We doen al meer dan we kunnen.’

‘Griekenland heeft zelfs meer gedaan dan het verplicht is om te doen,’ zei regeringswoordvoerder Olga Gerovasili woensdagavond. ‘We verwachten van alle andere landen eenzelfde houding.’

Sneer naar Turkije

Dat er nog altijd grote groepen migranten ongehinderd naar West- en Noord-Europa kunnen reizen, komt volgens Griekenland geheel door Turkije. De Turken zouden niet genoeg doen om het mensensmokkelaars moeilijk te maken en om migranten tegen te houden voor ze in bootjes naar Europa stappen.

Ondanks het winterweer kwamen de laatste weken dagelijks zo’n 3.000 migranten aan op Grieks grondgebied. ‘In de hele maand januari nam Turkije er slechts 123 terug’, aldus Gerovasili.

Kritiek

Door naar Turkije te wijzen probeert Griekenland het eigen falen te verbloemen. In een EU-rapport dat evalueerde hoe Griekenland de Schengen-regels toepast staat dat migranten vaak niet worden geregistreerd. In veel gevallen hoeven ze zelfs hun documenten niet te laten zien op hun doorreis. Bovendien zijn veel van de registratiecentra die op de Griekse aankomsteilanden zouden moeten worden gebouwd, nog niet af.

‘Om Schengen weer normaal, dus zonder interne grenscontroles, te laten functioneren moet Griekenland de opvang, registratie en terugkeer van migranten substantieel verbeteren,’ zei (de Griekse) EU-commissaris Dimitris Avramopoulos naar aanleiding van de evaluatie.

Domino-effect

Ook buurland Macedonië is de Griekse houding in de migratiecrisis zat. Woensdag maakten ze bekend de grens met Griekenland – waar duizenden asielzoekers staan te wachten – tot nader orde te sluiten. Er is sprake van een domino-effect: eerder namen Servië, Kroatië, Slovenië en Oostenrijk soortgelijke maatregels.

Er wordt serieus overwogen Griekenland uit de Schengenzone te zetten en Macedonië – hoewel geen EU-lid – aan te wijzen als buitengrens van de EU. De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zou volgens Politico positief tegenover dat idee staan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.