buitenland

Het Keulse drama: wat allemaal fout ging bij de politietop

Door Emile Kossen - 09 januari 2016

De incidenten tijdens de jaarwisseling in Keulen – waarbij honderden vrouwen werden aangerand en bestolen – hebben geleid tot felle kritiek op de Keulse politietop. Die zette te weinig agenten in, wees hulp tijdens Oud en Nieuw af en faalde opzichtig in de nasleep. Een overzicht.

Bij demonstraties in Keulen tegen asielzoekers werden zaterdag 1.700 agenten opgetrommeld. Tijdens de veelbesproken jaarwisseling verzamelden zich slechts zo’n 150 agenten op het stationsplein.

Een grote fout, volgens Ernst Walter van de Duitse politievakbond. De gebeurtenissen hadden niet hoeven te escaleren als er meer politie was ingezet, zegt Walter tegen de Rheinische Post.

Extra steun

Een van de redenen voor het tekort aan agenten was dat tweehonderd politieagenten uit de buurt van Keulen actief waren bij de grenzen van de staat Beieren, om daar de migratiestroom in de gaten te houden. ‘De nacht was heel anders verlopen als zij hun collega’s in Keulen hadden geholpen,’ aldus Walter.

Volgens de Frankfurter Allgemeine had de Nationale Politie tijdens Oud en Nieuw zelfs nog extra politieagenten aangeboden. Vanuit Keulen kwam bericht terug: hulp was niet nodig.

Handen op hun heupen

Lieli Shabani, een Iraanse die de gebeurtenissen met Oud en Nieuw meemaakte, vertelt tegen de Britse krant The Guardian dat de politie weinig actie leek te ondernemen. ‘Terwijl mannen vuurwerk richtten op de menigte, stonden de agenten aan de zijkant van het plein, met hun handen op hun heupen.’

De daders, die vrouwen bestalen en aanrandden, zouden instructies hebben gehad van een drietal netgeklede mannen. ‘Steeds kwamen een paar mannen naar ze toe, om daarna weer de menigte te worden ingestuurd,’ zegt Shabani. ‘Het leek gecoördineerd.’

Verzwijgen

Ook in de nasleep van de massa-aanranding was van alles aan te merken op de politietop. In de eerste dagen na de jaarwisseling verzweeg de officiële woordvoering de ernst van de incidenten, en meldde het dat de jaarwisseling ‘vreedzaam’ was verlopen.

Daarna werd volgehouden dat de daders deel uitmaakten van Noord-Afrikaanse bendes. Politieagenten waren de verzonnen verhalen zat en deden een boekje open: zij hadden vooral asielzoekers staande gehouden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde hun verhaal. De gebeurtenissen kostten politiechef Wolfgang Albers vrijdag zijn baan.

Nog meer aangiften
Daarmee is het verhaal nog niet afgelopen. Zaterdag maakte de politie bekend dat het aantal aangiften van aanrandingen en berovingen is toegenomen tot 379.

De politie zegt voornamelijk op zoek te zijn naar asielzoekers en illegalen die achter de incidenten zouden zitten. Angela Merkel en haar CDU-partij zeggen zich te beraden op maatregelen om criminele asielzoekers sneller uit te zetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.