buitenland

Irak wil rel tussen Iran en Saudi-Arabië sussen

Door Lilit Martirosova - 06 januari 2016

Irak wil proberen de diplomatieke rel tussen Iran en Saudi-Arabië op te lossen, door te bemiddelen tussen de twee ruziënde landen.

De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Ibrahim Jaafari sprak deze woorden woensdag tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Iraanse ambtgenoot Mohammad Javad Zarif.

Tijdens de conferentie, die live werd uitgezonden op de Iraanse televisie, uitte Jaafari kritiek op het gedrag van Saudi-Arabië. Hij zei dat de Golfstaat spanningen in de regio aanwakkert, terwijl Iran deze juist probeert te verminderen. ‘Het creëren van spanningen is geen teken van kracht, maar van zwakte,’ aldus Jafaari.

Executies

Iran en Saudi-Arabië zijn al langer bittere rivalen en steunen tegenovergestelde partijen in de oorlogen in Syrië en Jemen. De spanningen tussen het sjiitische Iran en het soennitische Saudi-Arabië bereikten afgelopen weekend een nieuw hoogtepunt toen Saudi-Arabië besloot 47 personen te executeren, onder wie de sjiitische sjeik Nimr Baqr al-Nimr, een prominent geestelijk leider voor de Iraniërs.

Nimr al-Nimr werd in oktober 2014 in Saudi-Arabië veroordeeld tot onthoofding en kruisiging vanwege ‘opruiing en ongehoorzaamheid aan de heersers’. Als reactie op de executie afgelopen zaterdag, bestormde een woedende menigte in Teheran de Saudische ambassade en stak deze vervolgens in brand. Saudi-Arabië reageerde hierop door alle banden te verbreken met Iran. Andere landen in de regio, voornamelijk bondgenoten van Saudi-Arabië, volgden soortgelijke stappen.

Voormalige vijand

Voormalige vijanden, Iran en Irak, lijken elkaar meer dan ooit te steunen. Sinds de val van Saddam Hussein is de relatie met grote stappen vooruitgegaan.

Het is uiterst belangrijk voor Irak dat de situatie in Iran en Saudi-Arabië stabiel blijft. De strijd in eigen land tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) is namelijk nog niet voorbij.

Meer onstabiliteit in de regio zorgt ervoor dat het einde van de oorlog in Syrië en Irak verder weg lijkt dan ooit. Irak is dan ook niet de enige die Iran en Saudi-Arabië oproept in gesprek te gaan met elkaar: onder meer Turkije en de Verenigde Staten willen dat beide landen ‘op diplomatieke wijze’ met elkaar gaan praten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.