buitenland

Iran: Saudi-Arabië bombardeert Iraanse ambassade in Jemen

Door Thomas Borst - 07 januari 2016

Er is een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het diepgewortelde conflict tussen Iran en Saudi-Arabië. Iran beweert dat de Iraanse ambassade in Jemen woensdagavond is gebombardeerd door Saudische gevechtsvliegtuigen.

Daarbij zouden enkele medewerkers gewond zijn geraakt en het ambassadegebouw zou zijn beschadigd. Saudi-Arabië zegt in een reactie dat de aanval was gericht op Houthi-rebellen, een shiitische groepering die vorig jaar de macht greep in Jemen.

De Houthi’s zouden zich volgens de Saudische lezing verschanst hebben in de verlaten ambassades. Een woordvoerder van de Saudische regering zegt tegen persbureau Reuters dat de beschuldigen van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zullen worden onderzocht.

Executie

De spanningen tussen Saudie-Arabië en Iran zijn de afgelopen dagen flink opgelopen. De oorzaak daarvan is de massa-executie in Saudi-Arabië op 2 januari waarbij 47 personen werden gedood, onder wie de sjiitische leider Nimr al-Nimr. Hij was door de Saudische regering ter dood veroordeeld wegens ‘terrorisme’ en ‘politiek activisme’.

Het sjiitische Iran reageerde woedend op de executie van Nimr en bestormde de Saudische ambassade. Een menigte demonstranten drong het gebouw in de Iraanse hoofdstad Teheran binnen met stenen en vuurwerkbommen.

Banden doorgesneden

De Saudische regering kondigde in een reactie op die bestorming aan alle diplomatieke relaties met Iran door te snijden. Saudi-Arabië liet alle diplomaten uit Iran vertrekken en ook alle Iraanse vertegenwoordigers moesten het land verlaten. ‘De aanval is een overtreding van alle internationale afspraken,’ zei de Saudische minister Adel al-Jubeir van Buitenlandse Zaken.

Naast de beschuldigingen over de aanval op de ambassade, kondigde Iran donderdag ook aan op de staatstelevisie dat er een verbod komt op de import van Saudische staatsgoederen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.