buitenland

Iran zweert ‘wrede wraak’ voor Saudische executie sjiitische leider

Door Elif Isitman - 03 januari 2016

In Iran hebben demonstranten woedend gereageerd op de executie van de sjiitische leider Nimr al-Nimr door Saudi-Arabië. De Verenigde Staten vrezen voor verdere onrust in het Midden-Oosten naar aanleiding van de executies.

In Iran bestormde een boze menigte de ambassade van Saudi-Arabië in de hoofdstad Teheran, schrijft persbureau Reuters. Demonstranten wisten de ambassade binnen te dringen en brandjes te stichten, waarna ze werden verwijderd door de politie.

Beul

Op Twitter zijn beelden te zien van de brandjes en de schade die in de ambassade werd aangericht. De Iraanse Revolutionaire Garde heeft ‘een wrede wraak’ op het Saudische koningshuis beloofd wegens de executie van Nimr. Ook ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van het land, uitte zich in dergelijke bewoordingen. Op de website van de Iraanse religieuze leider is zondag een afbeelding te zien van de Saudische beul naast een foto van Jihadi John, de beruchte Britse beul van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), met de tekst: ‘Ziet u verschil?’

De sjiitische sjeik Nimr al-Nimr wordt in Iran als held beschouwd, omdat hij in Saudi-Arabië opkomt voor de gemarginaliseerde sjiitische minderheid.

Ook buurland Irak heeft kwaad gereageerd op de executies. Het land trekt de intenties van Riyadh in twijfel en vraagt zich af of Saudi-Arabië wel echt deel moet uitmaken van een regionale coalitie tegen IS.

Terrorist

Naast Nimr, die door de Saudische regering als terrorist beschouwd wordt, bracht Saudi-Arabië nog 46 anderen ter dood tijdens de grootste massa-executie sinds de jaren ’80. Het land werd al eerder door de Verenigde Naties opgeroepen om de doodsvonnissen om te zetten naar andere straffen, maar negeerde deze oproep.

‘We herhalen onze oproep aan de regering van Saudi-Arabië om de mensenrechten te beschermen en te respecteren’ aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Amerikanen vrezen voor de toename van sektarische spanningen, ‘op een moment waarop die juist dringend moeten worden gereduceerd’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.