buitenland

IS bedreigt ‘imbeciel’ David Cameron na verlies in Ramadi

Door Elif Isitman - 03 januari 2016

Sinds de Iraakse stad Ramadi weer in handen is gevallen van het Iraakse regeringsleger, is het aantal propagandavideo’s van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) toegenomen. Zondag verscheen er opnieuw een onthoofdingsvideo waarin Groot-Brittannië wordt bedreigd.

Dat schrijft The Independent. Ook zou IS een tegenoffensief hebben gelanceerd om Ramadi terug te winnen.

Buitenwijken

De terreurbeweging zou vrijdag zes ‘zelfmoordwagens’ naar een post van het regeringsleger hebben gestuurd, inclusief passagiers met bomgordels. Volgens bronnen binnen Ramadi zou het IS voor korte tijd zijn gelukt deze basis te heroveren, maar moesten de terroristen de basis opnieuw opgeven toen het Iraakse leger terugsloeg met behulp van luchtaanvallen van de internationale coalitie.

Bij de aanval van IS zouden drie soldaten zijn omgekomen en 17 gewond zijn geraakt. Volgens een woordvoerder van de internationale coalitie zijn de aanvallen van IS voornamelijk op de buitenwijken van de stad gericht en zijn de Iraakse troepen er tot nog toe in geslaagd elke aanval succesvol af te weren.

Het Iraakse regeringsleger wist de strategische stad Ramadi vorige week te heroveren. Volgens de Iraakse premier Haider al-Abadi wordt 2016 het jaar waarin IS verdreven wordt uit Irak. Het leger bereidt nu een offensief op de miljoenenstad Mosul voor. De herovering van Mosul zou de ‘finale klap’ zijn voor IS in Irak. Er komen echter tegenstrijdige berichten naar buiten over Ramadi: zou zouden er zich volgens sommige bronnen nog honderden terroristen van IS in de stad bevinden.

Kind

Onderwijl hebben de terroristen een nieuwe propagandavideo uitgebracht, waarin vijf ‘Britse spionnen’ worden onthoofd. De beul die samen met een kind in het filmpje figureert heeft een Brits accent.

In de video spreekt de beul direct tot de Britse premier David Cameron: hij wordt een ‘imbeciel’ genoemd en een ‘slaaf van het Witte Huis’. ‘Jullie zullen deze oorlog verliezen, net als in Irak en Afghanistan. Jullie kinderen zullen je verlies erven en zich jullie herinneren als de idioten die dachten tegen IS te kunnen strijden’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.