buitenland

IS-beul in nieuwe dreigvideo is ‘ex-verhuurder springkastelen’

Door Tom Reijner - 05 januari 2016

Dit weekeinde publiceerde terreurbeweging Islamitische Staat (IS) een nieuw filmpje waarin vijf ‘Britse spionnen’ werden onthoofd. Ook werden er dreigementen geuit tegen het Verenigd Koninkrijk en premier David Cameron. De Britse veiligheidsdiensten besloten daarop de video te onderzoeken.

Diverse Britse media denken al te weten wie de deze nieuwe ‘Jihadi John’ is. Het zou volgens The Telegraph gaan om een 32 jarige man uit Oost-Londen die luistert naar de naam Siddharta Dhar.

Springkastelen

Voordat hij zich aansloot bij de terreurbeweging had hij een wel heel opvallende baan: het verhuren van springkastelen en luchtkussens voor bijvoorbeeld kinderpartijtjes. Zijn zus, Konika Dhar, zegt tegen BBC News dat de stem in het filmpje overeenkomt met de stem van haar broer, maar er ook niet helemaal van overtuigd te zijn. ‘Ik ben erdoor geschokt,’ zegt ze. Een documentairemaker die de jihadist ooit ontmoette zegt na het bekijken van de video dat de beul ‘net als hem’ klinkt.

Dhar is oorspronkelijk een hindoe, maar bekeerde zich en radicaliseerde. Hij sloot zich aan bij de radicaalislamitische groep Al-Muhajiroun – een inmiddels verboden organisatie – onder de naam ‘Abu Rumaysah’. Nadat hij enige tijd vastzat in de gevangenis vanwege zijn radicalisering, kwam hij op borgtocht vrij.

Dhar reisde vijftien maanden geleden samen met zijn (zwangere) vrouw en vier kinderen naar Syrië. Zijn vlucht gebeurde volgens The Telegraph onder de ogen van de inlichtingendiensten, die zijn vertrek dus niet wisten te voorkomen.

Koffie

Eenmaal in Syrië publiceerde de Britse jihadist een 46 pagina’s tellend e-book, waarin hij het IS-kalifaat de hemel in prijst. Hij heeft het over een ‘vakantieoord’  en heeft niets dan lof voor de kwaliteit van de koffie. Ook over de ‘diversiteit van de samenleving’ is hij zeer wel te spreken.

Maar daarna slaat hij al rap een vijandige toon aan, en begint hij te dreigen: ‘Als we afdalen in de straten van Londen, Parijs en Washington zal de smaak bitterder zijn, want wij gaan niet alleen jullie bloed vergieten, maar we zullen ook jullie standbeelden slopen, jullie geschiedenis wissen en het pijnlijkste: jullie kinderen bekeren, die onze namen zullen bezingen en hun voorvaderen zullen vervloeken. ‘ Het is een voorbode van wat hij later in het executiefilmpje uitkraamt.

Met een onvervalst Brits accent in het bijzijn van een kind richt hij rechtstreeks tot Cameron: de Britse premier is een ‘imbeciel‘ en een ‘slaaf van het Witte Huis’. En voorts tegen de bevolking van Groot-Brittannië: ‘Jullie zullen deze oorlog verliezen, net als in Irak en Afghanistan. Jullie kinderen zullen je verlies erven en zich jullie herinneren als de idioten die dachten tegen IS te kunnen strijden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.