buitenland

IS bevestigt: ‘Soldaten van het kalifaat’ pleegden aanslag Jakarta

Door Elif Isitman - 14 januari 2016

In een online verklaring heeft terreurbeweging Islamitische Staat (IS) de aanslag in de Indonesische hoofdstad Jakarta geclaimd. ‘Soldaten van het kalifaat hebben het gemunt op burgers van de Kruisvaarders-coalitie’, schreef IS in zijn verklaring.

Dat meldt BBC. Minstens twee burgers en vijf terroristen kwamen on bij de reeks aanslagen in het centrum van Jakarta.  Eerder waren de Indonesische autoriteiten er al zeker van dat IS de aanslagen op zijn geweten had, en de terreurbeweging heeft dat zelf nu bevestigd.

Parijs

Volgens de politiechef van Jakarta liep een Indonesische IS-aanhanger, die momenteel in Syrië zit, al langere tijd rond met terreurplannen. Er was al een waarschuwing over rondgestuurd naar politieagenten.

Politieagenten omschreven de aanslag als een ‘poging om de aanslagen in Parijs te dupliceren’. Terroristen maakten urenlang met bomexplosies en schietpartijen het toeristische hart van het centrum onveilig.

Tien tot vijftien mannen op scooters zouden de bomaanslagen op hun geweten hebben. De aanslagen werden op verschillende plaatsen in de stad gepleegd. De aanslagen waren voornamelijk gericht op buitenlanders en leden van de Indonesische veiligheidsdiensten.

Drie zelfmoordterroristen bliezen zichzelf op bij Starbucks, terwijl een ander daar om zich heen schoot. Ook het politiebureau in de hoofdstad werd onder vuur genomen. Daarbij werd zeker één agent gedood. Bij de aanslag op Starbucks kwamen drie agenten om.

De Indonesische president Joko Widodo riep de bevolking eerder op de dag op rustig te blijven. ‘De staat, de natie en de mensen moeten niet bang zijn en toegeven aan dergelijke daden van terreur.’ Widodo zegt dat veiligheidsdiensten op zoek zijn naar alle daders en ‘personen in hun netwerken’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.