buitenland

IS: ‘Nederlander pleegde zelfmoordaanslag in Jemen’

Door Elif Isitman - 28 januari 2016

Bij een zelfmoordaanslag bij het presidentiële paleis in de Jemenitische havenstad Aden zeker zeven mensen omgekomen. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) eiste de aanslag direct daarna op in een op internet verspreide verklaring.

De zelfmoordaanslag zou door een Nederlander zijn gepleegd, meldt terreurmonitor SITE Intelligence Group op Twitter.

Jihadist

Het zou gaan om een jonge jihadist die zichzelf Abu Hunaifa al-Hollandi noemt. Volgens ooggetuigen blies hij zichzelfzelf met een autobom op, vlak buiten het presidentiële palei in Aden. De aanslag was gericht tegen de burgemeester van de stad. Op het moment van de ontploffing ging de burgemeester het paleis binnen.

Bij de aanslag zouden tien beveiligers zijn gedood en twintig anderen gewond geraakt. De autoriteiten spreken nog van zeven doden.

De claim van IS kan tot dusver niet bevestigd worden. Een Nederlandse jihadist met dezelfde naam zou overigens vorig jaar in Syrië zijn omgekomen.

Reeks aanslagen

Het is niet bekend of de burgemeester onder de slachtoffers is. De aanslag is de laatste in een reeks aanvallen gericht op de regering van Jemen.

Sjiitische houthi-rebellen vechten al bijna een jaar lang tegen het regime van Abdrabbuh Monsour Hadi, die steun krijgt van een internationale coalitie. Islamitische Staat en Al-Qa’ida proberen te profiteren van het machtsvacuüm dat daardoor is ontstaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.