buitenland

IS ontwikkelt raketten die ‘vliegtuigen kunnen raken’

Door Thomas Borst - 06 januari 2016

Terreurgroep Islamitische Staat is bezig met het ontwikkelen van wapensystemen die passagiersvliegtuigen uit de lucht kunnen schieten. De terroristen zetten wapenexperts in bij de voorbereiding op mogelijke aanslagen in Europa.

De Britse nieuwszender Sky News beschikt over beelden uit de ‘jihadistische universiteit’ in Raqqa, waar de wapenspecialisten bezig zijn met de productie van luchtdoelraketten. Het ontwikkelen van deze raketten door terroristen werd altijd als onmogelijk geacht, omdat ze niet over een militaire infrastructuur zouden beschikken.

De productie van een batterij voor de raketten – een cruciaal onderdeel voor de werking en nauwkeurigheid van het wapensysteem – wordt door experts als zeer moeilijk beschouwd. Dat IS inmiddels in een vergevorderd stadium is met de ontwikkeling van de wapens, moet de internationale veiligheidsdiensten zorgen baren.

Autobommen

Naast de productie van de raketten, zijn de extremisten ook bezig met de ontwikkeling van bommen in op afstand bestuurbare auto’s. De auto’s zouden over nagemaakte ‘chauffeurs’ beschikken, die met systemen de lichamelijke temperatuur van de mens kunnen nabootsen.

Op die manier zijn de autobommen lastig te ontdekken voor veiligheidsdiensten, zeggen de fundamentalisten op de beelden. Voor het ontwikkelen van de wapens heeft IS jihadisten uit verschillende landen bij elkaar gebracht.

Een van de terroristen van IS die werd gevangengenomen door het Vrije Syrische Leger beschikte over de beelden van de ‘universiteit’. Het Vrije Syrische Leger zond het videomateriaal naar Sky News, zonder zich het belang van de beelden te realiseren. Dankzij luchtfoto’s en satellietbeelden werd de plaats en omvang van de ‘universiteit’ bekend.

Europa

Voor verschillende Europese steden werd er een terreuralarm afgekondigd, omdat IS terroristische aanslagen gepland zou hebben. In de beelden komt Europa opnieuw naar voren als een belangrijk doelwit voor de extremisten.

Door de dreigende situatie werden verschillende festiviteiten rond de jaarwisseling afgeblazen. Op 30 december zou er in de Turkse hoofdstad Ankara een terroristische aanslag zijn verijdeld. In München werd een bomaanslag voorkomen rond de jaarwisseling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.