buitenland

Israël waarschuwt: Iran blijft steunpilaar van terroristen

Door Tom Reijner - 18 januari 2016

De opheffing van de economische sancties tegen Iran is weliswaar een ‘omslagpunt’ – en vermoedelijk zal het land zich ook aan de gemaakte afspraken in het atoomakkoord houden – maar dat betekent niet dat de dreiging weg is.

Integendeel, waarschuwt Gadi Eisenkot, chef van de generale staf van het Israëlische leger, schrijft The Times of Israel maandag.

Wapens

Hij zegt dat het Iraanse regime de vijandelijkheden tegen Israël zal opvoeren, door middel van steun aan bijvoorbeeld de Libanese terreurorganisatie Hezbollah. Volgens Eisenkot geeft Teheran Hezbollah – naar schatting 1 miljard dollar per jaar – waarmee de sjiitische extremistische organisaties heel wat wapens kan kopen, om vervolgens, vanuit Libanon, het noorden van Israël te bestoken.

‘Hezbollah wordt financieel gesteund, getraind en zelfs geleid vanuit Iran,’ aldus Eisenkot. Hoewel de verwachting is dat de Iraniërs zich aan het akkoord verbinden, blijft het land hoog op het ‘prioriteitenlijstje’ van Israël staan. Want die andere door Iran gesteunde terreurgroep, Hamas, kan zomaar weer beginnen met ons aan te vallen vanuit de Gazastrook, waarschuwt de legerleider.

Groot tegenstander

Gisteren sprak Benjamin Netanyahu al zijn zorgen uit. De Israëlische premier, altijd al een groot tegenstander geweest van de deal met Iran over het nucleaire programma, zegt dat zijn land Iran scherp in de gaten blijft houden. ‘We zullen ons ervan verzekeren dat Teheran nooit een atoombom bemachtigt.’

Ook Netanyahu wijst erop dat er nu grote sommen geld vrijkomen, die Iran zal gebruiken om de Syrische president Bashar al-Assad, sjiitische milities en andere vijanden van Israël te bewapenen – nog meer dan nu al het geval is. ‘Israël is voorbereid op deze bedreiging,’ aldus de premier.

Ayatollahs

De ayatollahs laten niet na de Joodse staat te beschimpen en te dreigen met vernietiging. Teheran noemt de Israëlische regering steevast het ‘zionistische regime‘. Overigens is niet alleen Jeruzalem bevreesd voor de toenemende (militaire) macht van de ayatollahs.

Ook Saudi-Arabië is bang dat Iran ‘de subversieve activiteiten’ zal opvoeren. Bovendien krijgt Saudi-Arabië er een grote concurrent bij op de oliemarkt, nu Iran heeft aangekondigd de export van olie zo snel mogelijk zal ophogen naar 500.000 vaten per dag. De aloude rivaliteit tussen de Saudiërs en de Iraniërs is de afgelopen tijd alleen maar verder opgelopen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.