buitenland

Jaar na Charlie Hebdo: Parijs opnieuw opgeschrikt door terreur

Door Servaas van der Laan - 07 januari 2016

De politie in Parijs heeft een man neergeschoten die met een mes en bomgordel een politiebureau probeerde te bestormen. Precies een jaar na Charlie Hebdo is de politie in de Franse hoofdstad extra alert op aanslagen.

De man probeerde donderdagmiddag een politiebureau binnen te dringen in de wijk Goutte d’Or in het noorden van Parijs.

Mes en bomgordel

Volgens Franse media had de man een mes en droeg hij een bomgordel. Terwijl hij op het bureau afstormde zou de man Allahu Akbar (God is groot) hebben geroepen.

De man wist één van de agenten te verwonden, waarop politieagenten het vuur openden. De man werd dodelijk geraakt en stierf ter plekke.

Een robot van de explosievenopruimingsdienst inspecteert het lichaam van de man op explosieven. Volgens BFMTV zou de bomgordel nep zijn.

Charlie Hebdo

De aanslagpoging gebeurt precies een jaar nadat twee moslimextremisten de redactie van Charlie Hebdo overvielen met oorlogswapens. Ze schoten hier acht journalisten, een bezoeker, een onderhoudsmedewerker en een bewaker dood.

Buiten doodden de terroristen een politieagent. De daders, twee Frans-Algerijnse broers van 32 en 34 jaar, werden twee dagen later tijdens een gijzeling in een drukkerij buiten Parijs zelf doodgeschoten.

Op hetzelfde moment schoot de Malinese terrorist Amedy Coulibaly vier personen dood in een Joodse supermarkt in Parijs. Ook Coulibaly werd doodgeschoten.

Moslimextremisten

Het was op dat moment de dodelijkste aanslag in Frankrijk sinds de Algerijnse oorlog. Op 13 november vorig jaar werd Parijs opgeschrikt door een zestal gecoördineerde aanslagen.

Hierbij doodden islamitische terroristen in totaal 130 personen en raakten meer dan 350 personen gewond. De aanslagen werden opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.