buitenland

Jihadonderzoeker Radboud zelf verdachte in terreurzaak

Door Servaas van der Laan - 11 januari 2016

De bekende Belgisch-Palestijnse onderzoeker Montasser AlDe’emeh is als verdachte opgepakt in een terreuronderzoek. De onderzoeker wordt ervan verdacht een jihadist te hebben geholpen.

De jihaddeskundige werd opgepakt in Sint-Jans-Molenbeek tijdens huiszoekingen in een landelijk antiterreuronderzoek, meldt de Belgische omroep VRT. In totaal voerde de politie vier huiszoekingen uit in Sint-Jans-Molenbeek, Mechelen en Antwerpen waarbij drie personen werden opgepakt.

Hulp aan terreurverdachte

Volgens de Belgische omroep zijn er vermoedens dat AlDe’emeh een terreurverdachte uit de cel zou hebben gekregen door hem een vals getuigschrift op te laten stellen over een deradicaliseringstraject.

De terreurverdachte zou plannen hebben gehad om naar Syrië te reizen. Uit het valse document moest blijken dat hij een deradicaliseringstraject had gevolgd bij AlDe’emeh. Het parket onderzoekt nu of de deskundige nog meer op zijn kerfstok heeft.

Zaak voor de politie

AlDe’emeh doet onderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De universiteit zegt in een reactie niet op de hoogte te zijn van de feiten en onderstreept dat dit ‘een zaak van de politie’ is. ‘Overigens is het wel zo dat wetenschappers die onderzoek doen naar radicalisering eerder in de schijnwerpers kunnen komen van de politie,’ zegt een woordvoerder tegen elsevier.nl.

De Radboud Universiteit wijst er ook op dat AlDE’emeh een ‘buitenpromovendus’ is. Deze promovendi hebben geen vaste aanstelling aan de universiteit en krijgen ook niet betaald.

Jihadideologie

AlDe’emeh doet bij de Radboud Universiteit onderzoek naar de jihadideologie en de interpretatie ervan door jonge moslims.

Ook is hij oprichter van het centrum De Weg Naar, dat teruggekeerde Syriëgangers opvangt, en schreef hij, samen met Pieter Stockmans, het boek De Jihadkaravaan.

Identiteit

De onderzoeker treedt regelmatig op in talkshows en andere tv-programma’s waarin hij zijn visie over radicalisering geeft. Volgens AlDe’emeh radicaliseren moslimjongeren omdat ze zich niet thuisvoelen in de maatschappij en op zoek zijn naar een identiteit.

‘Daardoor gaan ze op internet op zoek naar hun informatie. Wat vinden ze daar? Pamfletten die hen oproepen om te gaan strijden. Daar vinden zij hun identiteit,’ zei de onderzoeker vorig jaar nog in Brandpunt.

Ook zelf radicaal

Zelf zegt hij vroeger met gewelddadige plannen rond te hebben gelopen. Als tiener wilde hij meedoen aan de intifada tegen Israël. Zijn radicale plannen zouden zijn verdwenen toen hij meer kennis vergaarde over het conflict.

‘Je moet beseffen dat iedereen gemaakt is. Ook die Israëlische soldaat die voor je staat, die is daar omdat hij ergens is geboren op een plaats die hij niet heeft gekozen. Iedereen is gemaakt door bepaalde omstandigheden en als we niet openstaan voor die omstandigheden zullen we nooit problemen oplossen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.