#American Dreamers

Jong of oud, arm of rijk: Trump scoort hoog bij alle Republikeinen

Door Emile Kossen - 26 januari 2016

Daags voor de belangrijke eerste voorverkiezingen in Iowa krijgt de Republikeinse koploper Donald Trump nog maar eens een bevestiging van zijn ongekende populariteit: meer dan vier op de tien Republikeinen zegt op de zakenman te willen stemmen.

Dat blijkt uit een nieuwe peiling van CNN. 41 procent van ondervraagde Republikeinen door het hele land zegt op dit moment Trump te steunen, een nieuw record voor de vastgoedmagnaat die een gooi doet naar het presidentschap. De Texaanse senator Ted Cruz staat tweede, met 19 procent.

Iedere bevolkingsgroep

Opvallend is dat Trump bij alle bevolkingsgroepen de populairste Republikein is: of het nou mannen of vrouwen, ouderen of jongeren, grootverdieners of minima zijn. Alleen onder Tea Party-leden en studenten krijgt Trump serieuze tegenstand van Cruz, al wint Trump het ook bij hen.

Zeven op de tien Trump-aanhangers zegt hun voorkeur niet meer te zullen veranderen. Tweederde van de Republikeinen is ervan overtuigd dat Trump de partijnominatie binnen zal halen.

Geen garantie

Toch is Trump nog geenszins zeker van de nominatie, want het voorverkiezingenproces in Amerika duurt lang. Kandidaten gaan de komende maanden alle staten af, om bij voorverkiezingen kiesmannen te verzamelen die op de partijconventies de uiteindelijke nominatie bepalen.

De situatie van Trump – die niet alleen leidt in landelijke peilingen maar ook in Iowa, New Hampshire en South Carolina – is niet uniek. Onder meer de evangelische kandidaat Mike Huckabee in 2008 en Newt Gingrich in 2012 waren Republikeinse koplopers in veel peilingen net voor de voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire. Na tegenvallende resultaten in die verkiezingen verdween de steun die ze genoten snel.

Nooit vertoond

Het is de vraag of Trump kan worden vergeleken met de kortstondige koplopers uit het verleden. Sinds de aankondiging van zijn kandidatuur ruim een half jaar geleden is Trumps populariteit enkel gegroeid.

De manier waarop Trump campagne voert is bovendien nooit eerder vertoond. Zonder veel geld uit te geven weet Trump constant alle aandacht op te eisen. Door elke keer opnieuw controverses te veroorzaken breekt hij alle ‘campagneregels’.

De steenrijke Trump kan zelf wel om zijn onwaarschijnlijke succes lachen: ‘Mijn supporters zijn zo loyaal: als ik iemand zou neerschieten, zouden ze nog op me stemmen!’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.