buitenland

Juncker is kritiek op EU zat: ‘Lidstaten falen in migratiecrisis’

Door Emile Kossen - 15 januari 2016

EU-lidstaten komen hun beloftes in de migratiecrisis niet na, maar de Europese Commissie wordt erop aangekeken. De voorzitter van de commissie Jean-Claude Juncker is de constante kritiek op de EU zat en eist dat landen zich aan de gemaakte afspraken houden.

Tijdens een persconferentie in Brussel – waar Juncker de uitdagingen voor 2016 uiteenzette – gaf hij aan dat de migratiecrisis een van de grootste problemen is die Europa moet aanpakken dit jaar.

Beu

De kritiek op de Europese Commissie rondom de problematiek is Juncker ‘helemaal beu.’ ‘Wij doen genoeg. Het probleem ligt hem bij de uitvoering van de afspraken door een aantal landen. Zij falen.’

Vorig jaar werd door EU-lidstaten afgesproken om 160.000 vluchtelingen die verblijven in Italië en Griekenland te verdelen over de hele Unie. Tot dusver werden slechts 272 mensen verplaatst. Nederland ontvangt vrijdag vijftig asielzoekers, allen Eritreeërs, die vanuit Italië naar ons land komen.

Oost-Europa

Bovendien heeft een aantal landen, vooral in Oost-Europa, tot afgrijzen van Juncker de deur volledig dichtgegooid voor migranten. Grenzen werden gesloten en hekken werden gebouwd, waardoor de last van de migrantenstroom op een klein aantal staten is komen te liggen.

Ook landen als Zweden en Denemarken namen onlangs dit soort stappen.  ‘Ik accepteer dit niet,’ zei Juncker. ‘Geen enkel EU-land kan de deur gesloten houden.’

Schengen onder druk

Het Schengen-systeem staat door de migratiestroom zwaar onder druk. Volgens Juncker zal dit leiden tot grote economische schade en hogere werkloosheid. Bovendien, zegt Juncker, ‘heb je ook weinig aan de Euro als er geen vrij verkeer van mensen is.’

Een deel van de druk om de migratiestroom te stoppen komt op Nederland te liggen, dat het eerste half jaar van 2016 voorzitter van de Europese Unie is. Premier Mark Rutte (VVD) noemde het verminderen van het aantal migranten dat naar Europa komt als het belangrijkste concrete doel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.