buitenland

Keulen maakt jacht op aanranders: wat weten we?

Door Emile Kossen - 05 januari 2016

Naar aanleiding van de massa-aanranding in Keulen hebben Keulse autoriteiten, justitie en de Duitse politie dinsdagochtend crisisberaad belegd. Het doel: de daders zo snel mogelijk opsporen.

De incidenten op Oudejaarsavond waren schandalig, zei de Keulse burgemeester Henriëtte Reker. De politie moet alles op alles zetten om de daders op te sporen, aldus Reker. Minister van Justitie Heiko Maas sluit zich daarbij aan: ‘Geweld tegen vrouwen kunnen we niet tolereren.’

Aantal aangiftes loopt op

Ondertussen hebben al meer dan negentig vrouwen aangifte gedaan, meldt Deutsche Welle. Een groot deel van de vrouwen zegt te zijn aangerand, anderen zijn bestolen. Een vrouw heeft aangifte gedaan van verkrachting.

Hoewel er bewakingsbeelden van de incidenten zijn, kan het nog een lastig karwei worden om de precieze daders te vinden. Volgens de politie stonden er ongeveer duizend mannen tussen de 15 en 35 jaar oud voor het station van Keulen. Ze splitsten zich op en omsingelden vrouwen.

Noord-Afrikanen

De mannen worden omschreven als ‘zwaar beschonken’, ‘ontspoord’  en ‘agressief‘. Bij hoge uitzondering heeft de politie zich ook uitgelaten over de afkomst van de daders. Het zou gaan om Noord-Afrikaanse mannen, die mogelijk deel uitmaken van bendes.

Arnold Plickert, voorzitter van de grootste politievakbond in Noordrijn-Westfalen, legt openlijk de link met het grote aantal vluchtelingen dat Duitsland is binnengekomen. ‘Bij iedere vluchteling die niet wil integreren in onze open maatschappij, moet de wet in al haar strengheid worden toegepast,’ zei Plickert. ‘Zelfs als dat politieke gevolgen kan hebben.’

Carnaval

Voor aanvang van het crisisberaad gaven de partijen toe zich zorgen te maken om het carnaval dat begin februari wordt georganiseerd in Keulen. Burgemeester Reker: ‘We kunnen hier geen wetteloosheid toestaan: we hebben de politie dringend nodig.’

Ze wil dat maatregelen worden genomen om vrouwen in het vervolg ‘te beschermen van zulke aanvallen.’ Verwacht wordt dat Reker oproept tot meer politie op straat en extra videobewaking in de stad wil.

Niet alleen in Keulen

Maandagavond werd bekend dat ook in andere Duitse steden vrouwen met de jaarwisseling werden lastiggevallen. In Hamburg kreeg de politie bericht van zes vrouwen die waren aangerand, maar vermoedelijk zijn er meer slachtoffers.

In Stuttgart werden twee jonge meisjes aangerand en beroofd door een groep van vijftien mannen. Het is nog onduidelijk of er connecties bestaan tussen de verschillende incidenten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.