buitenland

Keulen: meer dan 650 aangiften, stroeve zoektocht naar daders

Door Emile Kossen - 14 januari 2016

Bijna twee weken na de veelbesproken jaarwisseling in Keulen loopt het aantal aangiftes van aanranding en diefstal nog steeds hard op. De zoektocht naar de daders verloopt stroef.

De politie pakte tot dusver dertien mannen op, allen uit Noord-Afrikaanse landen. Vijf van hen zitten nog vast op verdenking van diefstal. De autoriteiten zijn op zoek naar een groot aantal andere daders. De zoektocht kost onder meer zoveel tijd, meldt het Duitse Focus, omdat er 355 uur aan videomateriaal moet worden onderzocht. Ook zijn meer dan 120 mensen ondervraagd.

De Keulse politie vraagt het publiek nu om hulp en looft daarbij flinke beloningen uit. Tips die de autoriteiten naar de daders brengen kunnen 10.000 euro opleveren.

Meer aangiften

Tot donderdag zegt de politie 652 aangiften binnen te hebben gekregen, 70 meer dan de dag ervoor. Volgens de openbaar aanklager is in in iets meer dan de helft van de gevallen sprake van een seksueel misdrijf.

Tijdens de jaarwisseling werden vrouwen op het stationsplein in Keulen op grote schaal aangevallen, misbruikt en bestolen door mannen. Ondanks dat de politie het probeerde te verzwijgen, bleek dat veel van de daders onlangs gearriveerde asielzoekers waren.

Schokreactie

Het leidde tot een schok in Duitsland, waar het afgelopen jaar meer dan een miljoen migranten binnenkwamen. In onder meer Keulen en Düsseldorf werden burgerwachten opgericht, die aankondigen ‘de vrouwen te zullen beschermen’.

Politici zeggen maatregelen te willen doorvoeren om nieuwe incidenten zoals die in Keulen te voorkomen. Zo worden in de deelstaat Nordrhein-Westfalen de komende tijd vijfhonderd nieuwe politieagenten aangenomen.

Ook willen regeringspartijen CDU en SPD het in het vervolg makkelijker maken om criminele asielzoekers uit te zetten. Zelfs bij voorwaardelijke straffen moeten mensen die in afwachting zijn van een verblijfsvergunning worden gedeporteerd, aldus de Duitse minister van Justitie Heiko Maas.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.