buitenland

Keulen: politiechef Wolfgang Albers moet het veld ruimen

Door Elif Isitman - 08 januari 2016

De politiecommissaris Wolfgang Albers is naar aanleiding van de massa-aanrandingen in Keulen op non-actief gesteld. Albers gaat nu met vervroegd pensioen.

Dat meldt de lokale krant de Kölner Stadt-Anzeiger vrijdagmiddag.

Vertrouwen

‘Deze stap was nodig om het publieke vertrouwen in het handelen van de Keulse politie te herstellen,’ zegt Minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen Ralf Jäger.

Dat vertrouwen heeft inderdaad een flinke deuk opgelopen, nadat bekend werd dat het verhaal van de politietop aanzienlijk verschilde van dat van agenten die tijdens de gebeurtenissen in Keulen aanwezig waren. Er leek sprake van een doofpot.

Terwijl zowel burgemeester Henriëtte Reker als Albers volhielden dat er geen bewijs zou zijn dat de daders asielzoekers waren, klapten anonieme agenten uit de school tegen Duitse media. De agenten waren het zat dat er al dagenlang een verkeerd beeld werd geschetst van de avond en zeiden wel degelijk te weten wie de daders waren, en dat waren Syrische asielzoekers, aldus de agenten.

Verdachten

Inmiddels heeft het Duitse ministerie van Binnenlandse zaken bevestigd dat zeker achttien asielzoekers betrokken zijn geweest bij de aanrandingen en berovingen tijdens de jaarwisseling in Keulen.

De federale justitie heeft  31 mensen geïdentificeerd die een ‘belangrijke rol’ bij het geweld zouden hebben gespeeld. Achttien van hen zouden asielzoekers zijn. De 31 mensen die justitie nu als verdachten ziet zijn negen Algerijnen, acht Marokkanen, vijf Iraniërs, vier Syriërs, twee Duitsers, een Amerikaan, een Irakees en een Serviër.

Twee mannen die eerder werden aangehouden, zijn vrijdag weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Het gaat om een 16-jarige Marokkaan en een 23-jarige Tunesiër. Wel heeft de politie de mobiele telefoons van deze twee jongemannen in beslag genomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.