buitenland

‘Kleine kans dat aanranders Keulen worden gepakt en vervolgd’

Door Emile Kossen - 06 januari 2016

Duitse politici beloofden de afgelopen dagen alles op alles te zetten om de daders achter de massa-aanranding in Keulen te vinden en te straffen. De voorzitter van de Duitse politiebond Rainer Wendt vreest dat er in de praktijk amper mensen zullen worden vervolgd.

Bij de jaarwisseling in Keulen viel een groep van meer dan duizend Noord-Afrikaanse mannen, die door de politie worden omschreven als dronken en agressief, een groot aantal vrouwen lastig. Meer dan honderd vrouwen deden aangifte van aanranding, diefstal en verkrachting.

Hard antwoord?

Duitse politici reageerden verontwaardigd op de massa-aanranding. De Keulse burgemeester Henriëtte Reker sprak van ‘schandalige acties’ en riep op alles tot de bodem uit te zoeken. Bondskanselier Angela Merkel zei een ‘hard antwoord van de rechtsstaat’ te verwachten.

Maar volgens Wendt is het ‘hoogst onzeker of de incidenten in Keulen überhaupt tot één veroordeling zullen leiden.’ Tegen de Duitse krant Passauer Neue Presse legt Wendt uit dat het niet eenvoudig wordt om de daders te vinden. ‘En dat stimuleert ze enkel om in de anonimiteit te blijven.’

Lastig karwei

Er zijn wel videobeelden van de incidenten, maar het betreft zoveel mogelijke daders dat het een lastig karwei wordt om individuen eruit te pikken. Bovendien is niet al het materiaal juridisch gezien bruikbaar, aldus Wendt. Hij meent ook dat er te weinig politiepersoneel is voor een effectieve zoektocht naar de aanranders.

Er zijn ondertussen drie mensen gearresteerd, zegt de Keulse politie. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat de daders afkomstig zijn uit asielzoekerscentra in de buurt van Keulen, meldde burgemeester Reker.

Kritiek

De manier waarop de politie heeft gecommuniceerd over de Keulse incidenten heeft tot kritiek geleid. Zo vroeg de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zich openlijk af of de politie heeft gefaald.

Zo werd in eerste instantie gemeld dat de jaarwisseling rustig was verlopen. Er was een groot aantal politieagenten aanwezig op het plein voor het station, maar er werd niet ingegrepen. Pas dagen later sijpelde het nieuws door dat er zich in feite veel incidenten hebben voorgedaan tijdens de Oud en Nieuwviering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.