buitenland

Kopzorgen voor Merkels CDU: ‘Na Keulen is alles anders’

Door Emile Kossen - 09 januari 2016

Met de woorden ‘Wir schaffen das’ verzekerde bondskanselier Angela Merkel dat Duitsland de grote asielstroom zou aankunnen. Na de massa-aanranding in Keulen, waar volgens de politie veel asielzoekers bij betrokken waren, is zelfs de CDU-top daar niet meer zeker van.

Tijdens een urenlang overleg in de Duitse stad Mainz hebben CDU-kopstukken gesproken over te nemen maatregelen na de incidenten in Keulen. Volgens Carsten Linneman, voorzitter van de ondernemersvereniging van de Duitse christendemocraten, is de stemming onder het Duitse volk dramatisch.

Merkel vergeleek de massa-aanranding met een ‘blikseminslag’, terwijl de minister-president van de Duitse deelstaat Hessen meende dat ‘na Keulen, alles veranderd is.’ Het CDU is vooral bang dat mensen het vertrouwen in de Duitse rechtstaat kwijt zullen raken.

Asielzoekers

Vrijdag bevestigde het ministerie van Binnenlandse Zaken dat tweederde van de ondervraagde verdachten asielzoekers betreft. Merkel hamerde erop dat er ‘vreselijke dingen gebeurd zijn’ en dat ‘het uiterst belangrijk is om problemen met integratie duidelijk te benoemen.’

Een van de maatregelen die de partij wil nemen is om het makkelijker te maken asielzoekers met een criminele achtergrond af te wijzen. Momenteel wordt een asielaanvraag afgewezen als een asielzoeker een gevangenisstraf van minimaal drie jaar krijgt opgelegd. Een dergelijke wetswijziging werd vrijdag al voorgesteld door coalitiepartner SPD.

Bovendien zei Merkel vrijdag dat het aantal migranten dat naar Duitsland komt, omlaag moet. ‘We hebben weliswaar een daling gezien, maar het aantal asielzoekers is nog altijd te hoog.’ Het afgelopen jaar kwamen meer dan een miljoen migranten Duitsland binnen.

Nieuwe details

Negen dagen na de incidenten komen er nog steeds nieuwe details naar buiten over wat zich precies afspeelde in Keulen met Oud en Nieuw. Politiebronnen vertellen tegen Focus Online dat van de duizend mannen die zich op en rond het plein bevonden, een groep van rond de 200 mannen zich schuldig zou hebben gemaakt aan aanranding en diefstal.

Uit videobeelden zou blijken dat een groep van dertig tot veertig ‘sterk gespierde mannen’ in een steegje bij het station stond. Vrouwen die door het steegje wilden, werden lastiggevallen en betast. Politie werd op afstand gehouden door kompanen van de mannen, wat erop duidt dat er sprake was van een bepaalde mate van coördinatie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.