buitenland

Lavrov: Turkije is ‘contraproductief’ over gesprekken Syrië

Door Elif Isitman - 26 januari 2016

De VN-vredesgesprekken over Syrië zijn verschoven naar vrijdag. Maar nog altijd heerst er onduidelijkheid over welke partijen bij de gesprekken mogen aanschuiven.

Zo wil Turkije bijvoorbeeld niet dat de Koerdische PYD, volgens de Turkse premier Ahmet Davutoglu een ‘verlengstuk van de PKK’, wordt uitgenodigd. ‘Onmogelijk en oneerlijk,’ zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dinsdag.

Volgens Lavrov zou het ‘oneerlijk’ en ‘contraproductief’ zijn om vredesgesprekken te houden zonder dat de Syrisch-Koerdische partij daarbij aanwezig is, schrijft persbureau Reuters.

Volgens hem is het echter aan Staffan de Mistura, de speciale VN-gezant voor Syrië, om een uiteindelijke beslissing te nemen over deelnemende partijen. De gesprekken worden nu op vrijdag gevoerd in Genève.

Realiteit

Ze stonden eigenlijk gepland voor afgelopen maandag, maar gingen niet door, onder meer omdat landen het er niet over eens konden worden over wie er wel en niet mag meedoen. Turkije wil de PYD uit de gesprekken weren, maar beweert wel te willen dat er Koerden aanwezig zijn.

De Syrische Koerden moeten een deel uitmaken van het vredesproces, maar iedereen die de PYD ‘als legitieme partner behandelt, leeft niet in de realiteit van deze regio,’ zei de Turkse premier Davutoglu maandag.

De Russen willen weer niet dat Jaysh al-Islam meedoet aan de gesprekken, omdat ze de door Saudi-Arabië gefinancierde islamisten brandmerken als terreurorganisatie. Het is volgens Lavrov dan wel weer essentieel dat de PYD aanwezig is.

Voorwaarden

Lavrov hekelt het feit dat sommige partijen zich ‘star’ opstellen, door voorwaarden te stellen aan hun deelname aan de gesprekken. ‘Als er voorwaarden worden verbonden aan de collectieve strijd tegen terreur, zoals een verandering van regime, wordt de grootste fout mogelijk gemaakt,’ zei Lavrov.

Hij ontkent verder dat de Russische president Vladimir Poetin de Syrische president Assad zou hebben gevraagd op te stappen. Er gingen ook geruchten dat Rusland bereid was Assad politiek asiel te verlenen. Ook dit is niet waar, aldus Lavrov.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.