buitenland

Libische regeringstroepen vechten met Islamitische Staat om olie

Door Thomas Borst - 04 januari 2016

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) strijdt met regeringstroepen in het Noord-Afrikaanse Libië om een grote oliehaven bij de plaats Es Sider. De extremisten zouden twee autobommen tot ontploffing hebben gebracht.

Daarbij zijn zes personen om het leven gekomen, zegt Ali al-Hassi, een woordvoerder van de strijdkrachten die namens de Libische regering de olievelden controleren tegen persbureau AP. Bij de aanslagen zijn vijf terroristen dood aangetroffen. Ook zouden er een aantal olietankers in de brand zijn gestoken.

IS zei maandagochtend dat ze de Libische plaats Ben Jawad hebben ingenomen, maar dat is nog niet bevestigd door de Libische autoriteiten. Een ander doelwit van de fundamentalisten is Es Sider, dat grenst aan olievelden. Havenstad Sirte is al ingenomen door IS. In het zuiden van Libië hebben de extremisten ook al olievelden in beheer.

De operatie bij de oliehavens in Libië zou zijn vernoemd naar Abu Mughira al-Qahtani, een leider van IS die twee maanden geleden is omgekomen bij de Libische stad Darna door een Amerikaanse luchtaanval.

Inkomsten

Olie is een belangrijke inkomstenbronnen voor de extremisten. In oktober kwam Aymenn al-Tamimi, een Britse jihad-deskundige, in handen van een begroting van de terreurgroep. In het document stond dat IS tussen 23 december 2014 en 22 januari 2015 acht miljoen dollar binnenhaalde door de IS-gecontroleerde Syrische provincie Deir Ezzor.

Niet de verkoop van olie, maar de bezittingen van de lokale Syrische bevolking, vormen de belangrijkste inkomstenbron voor IS. In de begroting stond dat 45 procent van de inkomsten voortkwam uit ‘inbeslagnemingen’.

De terroristen zouden een boetesysteem hebben opgezet, gebaseerd op de islamitische wetgeving. Het boetesysteem schrijft onder meer voor dat de extremisten goederen mogen afnemen van burgers als zij gebeden missen.

Libië

Nadat IS verschillende olievelden hebben ingenomen, hebben zij de strijd om nieuwe oliebronnen voortgezet in Libië. Het Noord-Afrikaanse land is sinds de val van dictator Muammar al-Khadaffi versplinterd in een strijd tussen twee regeringspartijen, die zich allebei als de leider van het land beschouwen.

Een regeringspartij zit in de Libische hoofdstad Tripoli en de andere in het oosten van het land. Beide partijen zetten hun eigen militairen in bij het conflict. De Verenigde Naties sloten in december een resolutie die voor een oplossing moet zorgen, maar de verwachting is niet dat er snel een politieke oplossing komt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.