buitenland

Lokale politici ruziën over schuld na ‘Keulen’

Door Tom Reijner - 11 januari 2016

De politie van de Duitse stad Keulen heeft tijdens de jaarwisseling ‘ernstige fouten’ gemaakt. Het optreden van de politie is onacceptabel, is de beschuldiging van de minister van Binnenlandse Zaken Ralf Jäger van de deelstaat Noordrijn-Westfalen maandag in het lokale parlement.

Hij heeft een en al kritiek op wat de politie (vooral niet) deed tijdens de bewuste nacht, waarin het zo vreselijk misging.

In en voor het centraal station van Keulen, vlak voor de imposante Dom werden vele meisjes en vrouwen aangerand en verkracht door grote groepen mannen.

In het vizier

De politie heeft negentien verdachten in het vizier. Geen van hen heeft de Duitse nationaliteit, blijkt uit een rapport van het ministerie van Jäger. Eén verdachte is volgens de politie jonger dan achttien jaar.

Eerder waren er al berichten dat het gaat om negen Algerijnen, acht Marokkanen, vijf Iraniërs, vier Syriërs, drie Duitsers, een Amerikaan en een Serviër. Achttien van hen zouden als asielzoeker naar Duitsland zijn gekomen. De massa-aanrandingen leiden tot grote consternatie.

‘Politiek correct’

Volgens Jäger, van SPD-huize, heeft de politie nagelaten een beroep te doen op de reservemankracht, terwijl de ‘omstandigheden onverwacht veranderden’. Hij heeft ook geen goed woord over voor de slechte communicatie tussen agenten onderling, en ‘het gebrek aan zelfkritiek’ bij de politie.

Jäger, die verder de ‘politieke correctheid‘ rondom dit thema laakt, bevestigde dat de personen die de aanrandingen en berovingen in de vierde stad van Duitsland op hun geweten hebben, vrijwel uitsluitend ‘mensen zijn met een buitenlandse achtergrond’. Het aantal aangiften is intussen de grens van vijfhonderd gepasseerd.  In 237 van de in totaal 516 aangiften betreft het seksuele delicten.

Schuld

Maar de opmerkingen van Jäger lokten meteen kritiek uit van andere parlementariërs. Het christendemocratische parlementslid Gregor Golland zei bijvoorbeeld dat Jäger niet alle schuld moet afschuiven op de politie.

Hij wees er fijntjes op dat het de SPD-minister is die verantwoordelijkheid draagt voor het beleid. Het is uw beleid dat heeft gefaald, aldus Golland. Zijn partij CDU eist, samen met de liberale FDP in het deelstaatsparlement, dat Jäger zijn verontschuldigingen aanbiedt aan de politie van Keulen.

De oppositieleider in het parlement van Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, en tevens CDU-voorman, was Jäger op de hoogte van de gebeurtenissen rond Oud en Nieuw. Tot dusver is de enige partij die om het aftreden van de minister vraagt, de Piratenpartij, schrijft Deutsche Welle.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.