buitenland

Mag Donald Trump binnenkort Groot-Brittannië niet meer in?

Door Elif Isitman - 06 januari 2016

Het Britse parlement gaat binnenkort in debat over een mogelijk reisverbod voor de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Eerder werd een petitie gehouden om Trump voortaan uit Groot-Brittannië te weren.

De petitie heeft genoeg stemmen vergaard om er een debat over te houden, meldt USA Today. Aanleiding voor de petitie waren de controversiële uitspraken die de Republikein over moslims en de islam deed.

Aanslagen

Begin december, in de nasleep van de aanslagen in Parijs en San Bernardino (Californië) stelde Trump een totale immigratiestop voor moslims voor. Trump zei onder meer dat opiniepeilingen tonen dat moslims ‘haat’ herbergen richting Amerikanen, die zou kunnen leiden tot meer aanslagen. Hij stelde voor een immigratiestop voor moslims in te stellen, ‘totdat we weten wat er aan de hand is’.

Eerder zei de Republikein ook dat de Amerikaanse overheid moskeeën moet sluiten waar veel geradicaliseerde moslims rondhangen, en liet hij weten een ‘moslimdatabase’ niet van de hand te wijzen. Zijn uitspraken ontlokten hevige kritiek, zowel vanuit de Republikeinse partij als daarbuiten.

Jihadisten

De Britse petitie is een antwoord op het voorstel voor een immigratieverbod voor moslims. Hij werd door meer dan 500.000 mensen ondertekend. Daarnaast tekenden 40.000 anderen een petitie die ervoor pleit dat Trump gewoon het land nog in mag.

Trump zelf laat zich overigens niet gauw de mond snoeren: ‘ik zeg wat ik wil, er is een probleem en ik benoem het,’ zei Trump maandag in reactie op een propagandafilmpje van Al-Shabaab waarin hij zelf een rol speelt.

Eerder beschuldigde de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton hem ervan de ronselpraktijken van jihadistische groeperingen met zijn uitlatingen in de hand te werken.

Naar verluidt is de Britse premier David Cameron het persoonlijk oneens met een eventueel inreisverbod voor de Amerikaanse presidentskandidaat. ‘Ik denk dat als hij naar ons land zou komen, hij ons allen tegen hem zou verenigen,’ zei Cameron in december. Het Britse parlement debatteert op 18 januari over de vraag of Trump een inreisverbod krijgt of niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.