buitenland

Massa-aanranding Oud en Nieuw in Keulen: zestig aangiftes

Door Elif Isitman - 04 januari 2016

Tientallen vrouwen zijn op Oudejaarsavond in Keulen aangerand en beroofd door een grote groep mannen. Tenminste één vrouw is verkracht.

Het was een ‘volledig nieuwe dimensie van geweld,’ zei de Duitse politiecommissaris Wolfgang Albers maandag tijdens een persconferentie. Er zijn tot nog toe zestig aangiften van zedendelicten en diefstal gedaan, meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Afleidingsmanoeuvre

Vijf verdachten zijn aangehouden. De daders zouden een ‘Arabisch en Noord-Afrikaans uiterlijk’ hebben gehad. Hoewel er tot nu toe zestig aangiftes zijn gedaan, gaat de politie uit van minstens 80 slachtoffers.

Op Oudejaarsavond hadden zo’n duizend mensen zich verzameld op het stationsplein, vlak voor het Centraal Station in Keulen. Vanuit deze grote groep vormden zich kleinere groepjes die de vrouwen systematisch leken te belagen.

Tientallen vrouwen werden omsingeld en aangerand, zowel op het stationsplein als bij het plein voor de Dom van Keulen. Volgens de politie in de Duitse stad was dit deels bedoeld als afleidingsmanoeuvre om hun portemonnee en telefoons te stelen.

Totaal ontspoord

De groepen mannen werden door ooggetuigen omschreven als ‘zwaar beschonken’. Eerder op de avond ontstond in Keulen al een grimmige situatie toen mensen vuurwerk op elkaar af begonnen te vuren. Volgens de politie was de groep aanranders ‘totaal ontspoord en agressief’ en trokken zij zich niets aan van het feit dat er politie aanwezig was.

De politie in Keulen heeft een speciaal onderzoeksteam opgericht dat onder meer videobeelden van het station gaat bekijken. Het onderzoek richt zich op de gehele groep van 1000 man.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.