buitenland

Merkel: ‘Als IS verslagen is, moeten migranten weer naar huis’

Door Elif Isitman - 30 januari 2016

De Duitse bondskanselier Angela Merkel probeert de kritiek op haar opendeurenbeleid te sussen. ‘We moeten tegen de mensen zeggen dat ze hier tijdelijk kunnen blijven en dat als terreurbeweging Islamitische Staat (IS) eenmaal verslagen is, ze weer terug moeten naar Syrië’.

Dit zei Merkel zaterdag tijdens een partijbijeenkomst van haar CDU-partij in Mecklenburg-Voor-Pommeren, meldt persbureau Reuters. Merkel komt steeds meer onder vuur te liggen, ook vanuit haar eigen partij.

Rechter

De asielzoekers gaan weer terug naar huis als de oorlog in Syrië voorbij is, benadrukte ze tijdens de bijeenkomst. Ondanks de aanhoudende kritiekbetuigingen, weigert Merkel vooralsnog de grenzen te sluiten voor migranten. Vorig jaar arriveerde een recordaantal van 1.1 miljoen migranten in Duitsland.

De kritiek op Merkel nam na de massa-aanrandingen tijdens de jaarwisseling in Keulen scherp toe. De Beierse premier Horst Seehofer (CSU) dreigde naar de rechter te stappen, als de regering van Merkel niet besluit om de inkomende stroom migranten te stremmen. Seehofer eist al geruime tijd dat de toestroom, waar vooral zijn eigen deelstaat last van heeft, stopt.

Jaren ’90

‘We moeten mensen duidelijk maken dat we verwachten dat ze met de kennis van hier teruggaan als de oorlog eenmaal voorbij is,’ zegt Merkel. Ze verwijst naar een voorbeeld uit de jaren ’90 en zegt ze dat 70 procent van de vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië teruggingen naar hun land toen de Balkan-conflicten voorbij waren.

Duitsland wil migratie vanuit Noord-Afrika nu een halt toeroepen, door de landen Marokko, Algerije en Tunesië als veilige landen te bestempelen. Hiermee zouden asielaanvragen uit die landen nagenoeg kansloos worden. Merkel zou naar eigen zeggen met de koning van Marokko hebben gesproken, en volgens haar is hij bereid zijn onderdanen terug te nemen.

Ook wil de Duitse regering gezinshereniging gaan aanpakken. De komende twee jaar kunnen asielzoekers, ook Syrische, die niet persoonlijk worden vervolgd in hun thuisland geen familieleden meer over laten komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.