buitenland

Merkel: Turkije belooft ‘alles te doen’ tegen migratie

Door Tom Reijner - 22 januari 2016

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is er heilig van overtuigd dat Turkije er alles aan doet om de migrantenstroom naar Europa te beperken. Ankara zou haar dat hebben beloofd.

We doen ons best, zegt de premier van dat land, Ahmet Davutoglu, maar de deur voor mensen die de burgeroorlog in het buurland ontvluchten, blijft gewoon geopend.

Miljardentransactie

Davutoglu en Merkel ontmoetten elkaar in Berlijn, waar ze na afloop van hun gesprek een verklaring aflegden. Duitsland en Turkije hebben besloten om intensiever en beter samen te werken bij de bestrijding van Islamitische Staat en andere terreurgroepen.

Dat geldt ook voor de aanpak van het vluchtelingenprobleem in Turkije, en de daaruit voortvloeiende migratie naar de Europese Unie. De Turken hoeven niet opnieuw een miljardentransactie te verwachten, liet Merkel weten. Ook premier Mark Rutte (VVD), thans voorzitter van de Europese Unie, zei dat Turkije, op dit moment, niet op nog meer geld hoeft te rekenen.

Ankara heeft al drie miljard euro gekregen om de problemen het hoofd te bieden, maar wil meer. Wat er nu is overgemaakt, is niet voldoende om de crisis op te lossen, vertelde de Turkse premier eerder vandaag.

Visumvrij

‘We willen niet bedelen om geld van de EU, maar voor een serieuze inzet om de last te delen, moeten we praten over de details van de crisis,’ zegt Davutoglu tegen het Duitse persbureau DPA. Volgens de premier neemt Turkije zijn verantwoordelijkheid in de migratiecrisis met de opvang van asielzoekers. ‘Maar niemand kan verwachten dat Turkije de volledige last alleen kan dragen’, benadrukt hij.

Na lang onderhandelen sloot de EU eind november een akkoord met Turkije over de migratiecrisis. In ruil voor drie miljard euro en visumvrij reizen door Europa, beloofden de Turken om meer asielzoekers op te vangen en de Europese buitengrenzen beter te bewaken. Een eerdere smeekbede leverde Davutoglu ook niets op.

Lente

Turkije vangt veel Syriërs op. In totaal zitten er 2,2 miljoen vluchtelingen in het land, in opvangkampen, maar ook verspreid over steden als Istanbul en Izmir. Veel van hen hebben inmiddels besloten om de oversteek naar Europa te wagen.

Dat doen ze in bootjes van mensensmokkelaars, die hen naar de Griekse eilanden brengen. Omdat het winter is, is de stroom iets opgedroogd, maar nog altijd vertrekken er vanaf de Turkse kust bootjes naar Europa. De bange vermoedens zijn dat de lente – betere weersomstandigheden, een kalme zee – opnieuw veel migranten doet besluiten om te vertrekken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.