buitenland

‘Merkels migranten’ weer terug naar Beieren gestuurd

Door Elif Isitman - 15 januari 2016

De in Berlijn ‘gedumpte’ migranten zijn vrijdag weer teruggestuurd naar Beieren. Op donderdag stuurde de regionale bestuurder Peter Dreier uit woede over het huidige migratiebeleid een bus met 31 migranten naar het kantoor van bondskanselier Angela Merkel.

De groep kwam vrijdagmiddag opnieuw aan in de Beierse plaats Landshut, waar ze zijn opgenomen als asielzoekers, meldt de Beierse lokale omroep.

Punt

Dreier wilde een punt maken door de migranten naar Merkel te sturen. Hij zette de migranten hoogstpersoonlijk af bij Merkels kanselarij. Dit kan en mag zo niet langer doorgaan, was zijn boodschap. Hij refereerde daarmee naar het opendeurenbeleid van Merkel. Hij zou Merkel al in oktober vorig jaar hebben verteld dat elk ‘overschot’ aan migranten in zijn regio, linea recta naar haar kanselarij in Berlijn zouden worden gestuurd.

Dreier vindt het huidige beleid te duur en het aantal migranten te groot. Bovendien vindt hij het oneerlijk dat Beieren een disproportioneel groot aantal asielzoekers moet opvangen. Tijdens een gesprek met een regeringsvertegenwoordiger kreeg hij te horen dat de overheid in 2016 per migranten maandelijks 670 euro betaalt aan de deelstaten. Tot 2019 trekt de bondsregering verder meer dan 1 miljard euro uit voor sociale woningbouw.

Dakloos

Dreier zelf sprak van een ‘wanhoopsactie’, omdat er in zijn regio al voor erkende vluchtelingen geen leegstaande woningen zouden zijn, laat staan woonruimte voor nieuwkomers. ‘Als ik juridisch consequent zou handelen, dan waren de vluchtelingen nu dakloos,’ aldus Dreier. ‘Maar dat laat ik niet toe’.

In totaal ging het om 29 migranten die naar Berlijn werden gestuurd en toen weer terug naar Landshut. De migranten werden direct na terugkomst ondergebracht in hun accommodaties. Twee mannen reden niet mee terug naar Beieren: een van hen wilde in Berlijn blijven, en de ander ging naar Bremen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.