buitenland

Migranten moeten ook in Duitsland betalen voor opvang

Door Elif Isitman - 21 januari 2016

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière wil voor onbepaalde tijd grenscontroles invoeren. En net als in Zwitserland moeten migranten ook in de Duitse deelstaten Beieren en Baden-Württemberg cash betalen.

Dat laatste zegt de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann donderdag in de Duitse tabloid Bild.

Zwitserland

Onlangs werd bekend dat vluchtelingen ook in Zwitserland alles boven de 1.000 Zwitserse frank (meer dan 900 euro) moeten inleveren. Wie niet binnen maanden vrijwillig vertrekt, betaalt mee aan de opvang, en als er asiel wordt verleend krijgt de migrant nog een naheffing. Daarmee haalde de Zwitserse regering vorig jaar iets minder dan 200.000 euro op bij ruim honderd migranten.

Asielzoekers worden ook bij aankomst in opvangcentra in Duitsland gescreend op documenten, kostbaarheden en geld. Wie meer dan 750 euro aan bezittingen bij zich heeft, loopt in Beieren het risico alles daarboven te moeten afstaan. Ook wordt er geld in beslag genomen als tegen de migranten nog een vordering geldt, of wordt verwacht, zegt Herrmann.

In Baden-Württemberg ligt de grens lager: op 350 euro. In december van afgelopen jaar werd per persoon gemiddeld een bedrag van ‘vier cijfers’ (dus in de duizend) euro ingehouden.

Grenscontroles

Aydan Özoguz (SPD) van integratie zegt dat personen die asiel aanvragen, voor de hulpverlening ‘in principe zijn inkomen en bezittingen’ moet aanspreken. Hieronder vallen ook objecten als sieraden. ‘Ondanks de vooroordelen hebben vluchtelingen het niet makkelijker dan uitkeringsgerechtigden,’ aldus Özoguz.

Tegelijkertijd wil De Maizière de tijdelijke grenscontroles verlengen, en dit keer voor onbepaalde tijd.

In september voerde Duitsland eerste tijdelijke grenscontroles in toen vluchtelingen massaal vanuit Oostenrijk de grens overstaken naar Beieren, en er daarmee enorme chaos ontstond. Daarmee komt het doemscenario Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, vorige week schetste steeds dichterbij.

Sinds een paar weken wordt ‘vrijwel elke migrant die naar Duitsland komt geregistreerd,’ zegt de minister. ‘Wij wijzen zelfs mensen af die geen geldige reisdocumenten hebben en geen asiel aanvragen in Duitsland’.

De Maizière wilde zich niet wagen aan een schatting van het aantal migranten dat mogelijk dit jaar binnenkomt. ‘Maar we kunnen niet opnieuw een miljoen mensen opnemen, dat is duidelijk’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.