buitenland

Migratiecrisis: ‘Nu wil Turkije toch opeens meer geld van EU’

Door Elif Isitman - 30 januari 2016

De Turkse regering in Ankara heeft de Europese Unie opnieuw om meer geld gevraagd voor de opvang van migranten. Turkije zou vijf miljard euro willen hebben, terwijl de EU slechts bereid is de toegezegde drie miljard te geven.

Dat zegt een hoge EU-diplomaat zaterdag tegen de Duitse krant Die Welt.

Controle

Daarnaast wil de Turkse regering ook meer inspraak in hoe het geld wordt uitgegeven. De Europese steun is bedoeld om de leefomstandigheden van de 2,5 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije te verbeteren.

Het geld moet gaan naar concrete projecten, zoals de bouw van scholen voor vluchtelingenkinderen. Met de controle van het geld, wil de EU vermijden dat het geld verdwijnt in de ‘donkere kanalen van de Turkse bouwsector’.

Fases

Eerder beloofde het land in ruil voor die 3 miljard strengere grenscontroles uit te voeren om de migratiestroom naar Europa in te dammen. Ondanks deze belofte, komt dat vooralsnog niet echt van de grond.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) telde in januari dagelijks alsnog gemiddeld 2.000 migranten die vanuit Turkije via de Middellandse Zee naar Europa gingen. Ter vergelijking: het IOM schat dat dit evenveel is als er in heel januari van 2014 binnenkwam via deze route.

Van de beloofde 3 miljard euro is nog niets uitbetaald. Turkije vindt het ‘lastig te aanvaarden’ dat dit bedrag geleidelijk in fases wordt uitbetaald, en onderworpen is aan strenge controles en voorwaarden.

Premier Mark Rutte zei eerder deze maand dat Turkije niet hoeft te rekenen om meer financiële steun. ‘Die 3 miljard moet eerst verstandig worden besteed, en dat is al een hell of a job,’ aldus Rutte.

Het zogenoemde Plan-Samsom waar de premier en de PvdA-leider Diederik Samsom eerder deze week mee kwamen, rekent ook op Turkije: het plan is erop gericht om sneller en meer vluchtelingen terug te kunnen sturen naar Turkije, als zij via de Middellandse Zee-route de EU binnenkomen. Het plan heeft nog geen steun van de Europese Commissie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.