buitenland

‘Miljarden naar oorlogsgebied om druk buitengrens te verminderen’

Door Thomas Borst - 21 januari 2016

De Duitse minister Wolfgang Schäuble van Financiën wil dat de landen binnen de Europese Unie miljarden gaan investeren in de wederopbouw van de oorlogsgebieden waar vluchtelingen vandaan komen. Volgens Schäuble is dat noodzakelijk om de druk op de Europese buitengrenzen te verminderen.

In Duitsland werd het voorstel van Schäuble al snel vergeleken met het Marshallplan – een Amerikaans hulpprogramma voor de wederopbouw van West-Europa na de Tweede Wereldoorlog. De minister ziet de gelijkenissen. ‘Ik wil het geen Marshallplan noemen, maar ik ben in 1942 in Duitsland geboren. Je ziet de overeenkomsten met de gebieden die nu worden vernietigd.’

Volgens Schäuble moet de migratiecrisis buiten Europa worden opgelost. De minister constateert dat Europa te lang passief is gebleven tijdens de oorlogen in het Midden-Oosten en Afrika. Dat moet nu worden aangepakt, een fort Europa is geen optie voor Schäuble. ‘Dat zal ons meer kosten dan we ons tot nu toe voorgesteld hadden.’

Coalitie

Hij pleit voor een coalitie van landen die financiële ondersteuning kunnen bieden voor de wederopbouw van de oorlogsgebieden. De landen die de mogelijkheden hebben om zorg te bieden in het Midden-Oosten, moeten zich daarbij aansluiten, vindt de bewindsman.

Schaüble presenteerde zijn plannen donderdag op het World Economic Forum in het Zwiterse Davos. Daar sprak hij met de premiers Manuel Valls (Frankrijk), Alexis Tsipras (Griekenland) en de Nederlandse premier Mark Rutte over de toekomst van Europa.

Rutte

Rutte benadrukte de urgentie van een snelle aanpak van de migratiecrisis. Dat moet zijn opgelost voordat de lente aanbreekt, omdat de stroom dan weer zal toenemen. ‘Dit jaar zijn in januari al 35.000 mensen over zee gekomen. Dat zal verviervoudigen als het weer beter wordt.’

Volgens de premier is de herverdeling van asielzoekers daarbij cruciaal. ‘Voordat we Schengen de nek omdraaien, moeten we eerst het verdrag van Dublin aanpakken. Dat verdrag regelt de herverdeling. Er is niemand die van Schengen af wil, omdat het cruciaal is voor de economie.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.