buitenland

München ontsnapt: ‘IS plande bomaanslagen met jaarwisseling’

Door Emile Kossen - 01 januari 2016

Een groep aanhangers van Islamitische Staat (IS) was van plan om in de nacht van donderdag op vrijdag aanslagen te plegen in München. De Duitse federale recherche kwam achter de plannen en besloot twee grote treinstations te ontruimen.

Vijf tot zeven mannen zouden vergevorderde, zeer concrete plannen hebben gehad om aanslagen te plegen in de Beierse stad zoals die in Parijs afgelopen november, zei de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann tijdens een persconferentie vrijdag.

De mannen, die worden beschreven als IS-aanhangers, zouden rond middernacht bomgordels willen laten ontploffen bij twee nabijgelegen treinstations. Die informatie kregen de Duitsers van de Franse inlichtingendienst, melden Duitse media.

Daarop werd besloten zowel het centrale station van München als station Pasing te ontruimen en al het treinverkeer stil te leggen. Ook werd mensen afgeraden om naar drukke plekken in de stad te gaan.

Irakezen

De politie zette meer dan vijfhonderd agenten in om de mannen te vinden,  die uit Irak en Syrië zouden komen. Ze wonen al een tijd in München en hun identiteiten zijn bekend bij de politie.

De moslimextremisten zijn nog steeds op vrije voeten. Omdat het onduidelijk is of de mannen nog in Duitsland zijn, is er een internationale zoektocht gaande. In München is voorlopig een vergrote politie-inzet. ‘De verhoogde terreurdreiging bestaat nog steeds,’ zei een politiewoordvoerder vrijdagochtend.

Terreuralarm

Voor de jaarwisseling maakten verschillende steden bekend extra veiligheidsmaatregelen te treffen, omdat de kans op een terroristische aanslag gepleegd door IS groot zou zijn. Zo werd in Brussel besloten om alle georganiseerde feestelijkheden rond oud en nieuw af te gelasten, nadat opnieuw huiszoekingen werden gedaan in Molenbeek.

Belgische autoriteiten noemden het risico ‘onverantwoord’. In München waren juist geen extra maatregelen genomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.