buitenland

Moslimorganisaties: herkomst daders Keulen doet er niet toe

Door Servaas van der Laan - 06 januari 2016

Moslimorganisaties in Duitsland hekelen politie en politiek omdat zij de nadruk leggen op de afkomst van de aanranders in Keulen. Ze vrezen voor represailles tegen onschuldige moslims in Duitsland.

Na de incidenten in Keulen zijn moslims bang onder algemene verdenking te komen staan. Dat zegt Aiman Mazyek van de Centrale Raad van Moslims tegen de Duitse krant Die Welt.

Geen verband

Volgens Mazyek is er geen verband tussen de afkomst van de daders en de misdrijven die zij hebben gepleegd. De nadruk zou veel meer moeten liggen op het optreden van de politie, vindt ook Lamya Kaddor van de Liberale Islamitische Federatie.

‘Het is meer dan schokkend, vooral als vrouw vraagt men zich af, hoe de veiligheidsdiensten zoiets hebben kunnen laten gebeuren. Als blijkt dat duizend mannen zich hebben georganiseerd om vrouwen lastig  te vallen, verwacht ik persoonlijke consequenties voor de autoriteiten en bij de politie’.

Politiek doel

Kaddor, zelf van Syrische afkomst, constateert een ‘institutionalisering’ van het seksuele geweld met politieke doeleinden. ‘De discussie wordt gestuurd door de rechtse hoek. Men doet alsof het schandaal, door de vermeende herkomst van de daders, nóg erger lijkt.’

Als voorbeeld geeft Kaddor de voormalige Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Hans-Peter Friedrich die op Facebook sprak van een ‘zwijgkartel en nieuwsverbod’. De CSU-politicus zei dat ‘de gevolgen van ongecontroleerde migratie nu niet meer onder het tapijt kunnen worden geschoven’. ‘Dat kan toch niet waar zijn,’ zegt Kaddor, ‘vooral van een voormalige minister verwacht ik objectiviteit.’ Ze herhaalt dat de herkomst van de daders niet relevant is. ‘Dit is wijdverbreid in Zuid-Amerika en India, dus ook in niet-moslimlanden.’

Politie is schuldige

Ook de DITIB, de grootste moslimorganisatie van Duitsland, vindt dat de focus verkeerd ligt. ‘Als uit onderzoek blijkt dat inderdaad duizend mannen doelbewust handtastelijk werden en dat de feestende burger niet beschermd kan worden tegen seksuele aanranding, dan verwacht ik consequenties voor de verantwoordelijken,’ zegt DITIB-woordvoerder Bekir Alboga tegen Die Welt.

Hij noemt het ‘verwonderlijk’ dat er rond het station kennelijk zo veel misdrijven zijn begaan, maar dat noch de politie, noch voorbijgangers hier iets van hebben meegekregen. Ook vindt hij het ‘verrassend’ dat er wordt gesproken van ‘duizend Noord-Afrikanen’. ‘Dat klinkt als een georganiseerde bijeenkomst. Het is al met al een bijzondere geschiedenis. Ook Alboga wijst de rol van de islam van de hand. ‘Dat de islam zowel dronkenschap, als diefstal, seksueel misbruik en geweld afwijst is toch algemeen bekend’.

Geen veroordelingen

Zes dagen na de aanrandingen wordt duidelijk dat de daders vermoedelijk niet zullen worden gevonden. Volgens de voorzitter van de Duitse politiebond, Rainer Wendt, is het ‘hoogst onzeker of de incidenten in Keulen überhaupt tot één veroordeling zullen leiden’. Volgens Wendt is het, ook met camerabeelden, een lastig karwei om uit te maken wie precies wat doet. De grote groep verhult op die manier in de meeste gevallen de misdaden van individuen.

Dit feit en de gebrekkige communicatie over de gebeurtenissen zorgt voor kritiek op het politieoptreden in Duitsland. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, vraagt zich openlijk af of de politie heeft gefaald.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.