buitenland

Na #Keulen: criminele asielzoeker moet sneller Duitsland uit

Door Tom Reijner - 12 januari 2016

Berlijn kondigt maatregelen aan nadat meutes jonge mannen – van wie velen asielzoeker – massaal vrouwen en meisjes hebben aangerand rond Oud en Nieuw in Keulen. Criminele asielzoekers moeten nu sneller dan voorheen Duitsland worden uitgezet.

Als een buitenlander een straf aan zijn broek krijgt vanwege delicten als aanranding, geweldpleging of diefstal moet hij sneller dan nu het land uit, hebben minister van Justitie Heiko Maas (SPD) en minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) dinsdag samen besloten.

‘Hard antwoord’

Het gaat hier om ‘een hard, maar rechtvaardig antwoord van de Duitse staat’, zegt De Maizière. Diegenen die hier bescherming zoeken, en vervolgens misdaden plegen, moeten niet denken dat dit geen gevolgen heeft voor hun verblijf in Duitsland, is het heldere signaal.

Hij noemde de gebeurtenissen in Keulen als dé reden voor de aanscherping van de wet. CDU/CSU en SPD – de twee partijen die samen de Duitse coalitie vormen – hebben een meerderheid in de Bondsdag (de Duitse Tweede Kamer), zodat de wet er zonder al te veel moeilijkheden doorheen komt.

Advies

Het is de bedoeling dat asielzoekers bij een voorwaardelijke straf van zes maanden al kunnen worden uitgezet. Vóór de massa-aanranding in Keulen lag deze barrière hoger. Asielzoekers die vanwege zo’n strafbaar feit zijn veroordeeld tot een vrijheidsstraf van maximaal een jaar moeten rekenen op een ‘zwaarwegend’ uitzetadvies.

Bij straffen langer dan een jaar geldt een ‘zeer zwaarwegend’ advies. In dit geval wordt ervan uitgegaan dat een dergelijke misdaad – een beroving en/of aanranding dan wel verkrachting – met voorbedachten rade wordt gepleegd, schrijft Der Spiegel.

Schrik

De schrik zit er goed in, ook bij de Duitse autoriteiten. Bondskanselier Angela Merkel vergeleek het seksuele geweld met een ‘blikseminslag’. Bovendien zei ze vrijdag dat het aantal migranten dat naar Duitsland komt, omlaag moet. ‘We hebben weliswaar een daling gezien, maar het aantal asielzoekers is nog altijd te hoog.’

Het noemen van een maximum aantal is nog altijd uit den boze, ondanks diverse oproepen daartoe. Het afgelopen jaar kwamen meer dan een miljoen migranten Duitsland binnen. Tijdens een urenlang overleg dit weekeinde in de Duitse stad Mainz hebben CDU-kopstukken gesproken over te nemen maatregelen na de incidenten in Keulen.

Volgens Carsten Linneman, voorzitter van de ondernemersvereniging van de Duitse christendemocraten, is de stemming onder het Duitse volk dramatisch. De politie in Keulen heeft 23 verdachten in het vizier in verband met de incidenten tijdens de jaarwisseling in die stad. Geen van de verdachten heeft de Duitse nationaliteit. Het aantal aangiften is ver boven de 500 uitgekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.