buitenland

Nederland gaat groepen Albanezen per vliegtuig terugsturen

Door Elif Isitman - 29 januari 2016

Nederland heeft afspraken gemaakt met Albanië over de uitzetting van illegale Albanezen. Die kunnen voortaan ook groepsgewijs met ‘overheidsvluchten’ worden uitgezet.

Dat heeft de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) met de Albanese regering afgesproken in Tirana, meldt het Ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag.

Eenvoudiger

Hiermee moeten afgewezen Albanezen sneller teruggestuurd worden. De hoop is ook dat Albanezen door deze regeling sneller op vrijwillige basis zullen vertrekken, omdat gedwongen vertrek eenvoudiger gemaakt is.

Het afgelopen jaar nam het aantal asielzoekers uit Albanië flink toe. Asielaanvragen van Albanezen zijn in de praktijk vrijwel altijd kansloos, omdat Albanië op de lijst van veilige landen staat. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie (VVD) stelde die lijst in begin november op.

Statement

In januari vorig jaar werd al besloten dat Albanezen niet langer in aanmerking komen voor de terugkeerondersteuning voor vrijwillige vertrekkers. De terugkeerondersteuning wordt in natura uitgekeerd.

Ook Duitsland kampt met een grote toestroom van Albanese asielzoekers. Groepen Albanezen zeiden eerder een ‘statement’ te willen maken met hun kansloze asielaanvragen, omdat ze de omstandigheden in hun eigen land ook heel slecht vinden. Ook in Duitsland worden Albanezen sneller teruggestuurd dan andere groepen, en hebben ze geen recht op een vertrekpremie.

In de afgelopen vier maanden dienden in Nederland ruim 750 Albanezen een asielverzoek in. Voor heel 2015 was er een instroom van ruim 1.000 Albanese asielzoekers. Geen enkele van hen heeft een verblijfsvergunning gekregen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.