buitenland

Netanyahu haalt uit naar ‘dubbele moraal’ van EU

Door Elif Isitman - 14 januari 2016

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft hard uitgehaald naar de Europese Unie. Volgens Netanyahu hanteert de EU een ‘dubbele moraal’ als het op Israël aankomt.

Netanyahu vindt daarnaast de oproep van Zweden om te onderzoeken of Israël zich schuldig heeft gemaakt aan ‘buitengerechtelijke executies’ van Palestijnen tijdens de recente geweldsgolf ‘schandalig, immoreel en dom’, meldt persbureau Reuters donderdag.

Resetten

‘Het establishment van de EU heeft de natuurlijke neiging om Israël eruit te pikken, en ons land op een manier te behandelen dan dat het andere landen, en dan met name andere democratieën, behandelt,’ vindt Netanyahu.

De Israëlische premier vindt dan ook dat de banden tussen de EU en zijn land moeten worden ‘gereset’. Israël ligt de laatste tijd met de EU in de clinch, onder meer door de EU-beslissing om Israëlische producten uit de bezette gebieden te labelen. Op de labels zal, in plaats van ‘Made in Israel’, Westelijke Jordaanoever komen te staan.

Ook heeft Israël het contact verbroken met EU-organen die in vredesonderhandelingen met de Palestijnen treden. De banden met vrijwel alle EU-landen zijn sterk, benadrukte Netanyahu echter.
Zweden vormt daar een uitzondering op. Vorig jaar erkende de regering in Stockholm, als eerste grote EU-lidstaat, de staat ‘Palestina’.

Dit leidde tot oproer bij de regering in Jeruzalem. Daarnaast pleitte de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström deze week voor een onderzoek naar eventuele buitengerechtelijke executies van Palestijnse aanvallers. Israël is in de afgelopen maanden het toneel van een hoog aantal aanvallen door Palestijnen, onder meer met messen en auto’s.

Verdediging

Het voorstel van Zweden is ‘belachelijk, immoreel en dom,’ zegt Netanyahu. ‘Mensen proberen zichzelf te verdedigen tegen aanvallers met messen die op het punt staan ze neer te steken en ze schieten – en dat zijn dan buitengerechtelijke executies?’ zei hij, refererend naar de recente geweldsgolf in zijn land.

Sinds begin oktober zijn er 145 Palestijnen gedood in Israël. Volgens de Israëlische regering ging het in 93 van de gevallen om Palestijnen die een gewelddadige aanval wilden plegen. De meesten van hen kwamen om bij confrontaties met Israëlische veiligheidsdiensten. In dezelfde periode kwamen 24 Israëliërs en een Amerikaan om bij gewelddadige Palestijnse aanvallen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.