buitenland

Nieuwe brandbrief verhoogt de druk op Angela Merkel

Door Tom Reijner - 19 januari 2016

Het blijft het maar onrustig binnen CDU/CSU over het migratiebeleid van bondskanselier Angela Merkel. Parlementariërs van de grootste regeringspartij hebben haar een brandbrief geschreven, waarin wordt uitgelegd wat er allemaal fout gaat.

Vierenveertig parlementsleden ondertekenden de brief. Ze willen dat er onder meer een stemming komt over het terugsturen van migranten en vluchtelingen aan de grens, en dat de bestaande strenge regels voor immigratie zo snel mogelijk weer van kracht worden, schrijft bijvoorbeeld Der Spiegel.

Ultimatum

In de brief wordt gesproken over een ‘strikte urgentie’ om het beleid aan te passen, omdat het land ‘wordt geconfronteerd met overbelasting’. Merkel wordt verweten dat ze geen plan of toekomstvisie heeft, waardoor er maar geen einde komt aan de migratiestroom.

De invloedrijke leider Horst Seehofer van de Beierse zusterpartij CSU eist dat de bondskanselier binnen een aantal weken haar koers verlegt. ‘Dat is een redelijke termijn,’ zei hij volgens de krant Merkur. Of de CSU een gang naar de rechter overweegt als Merkel niet van mening verandert, wilde Seehofer niet zeggen.

Gisteren was het oud-CSU-voorzitter Edmund Stoiber die een duit in het zakje deed. Hij stelde Merkel een ultimatum: vóór eind maart moet ze maatregelen afkondigen die het de influx vermindert, zo niet volgt een ‘directe confrontatie’, is zijn waarschuwing in de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.

Plan-B

Een van de verwijten is dat ze Europa met haar beleid ‘ontwricht’. Stoiber zou Merkel voor de voeten hebben geworpen dat zij ‘Europa kapotmaakt’. Ook andere toppolitici vragen zich nu hardop af: heeft Merkel eigenlijk wel een plan-B?

Na de gebeurtenissen in Keulen, waar rond Oud en Nieuw massaal vrouwen en meisjes werden aangerand – een flink aantal asielzoekers wordt verdacht van betrokkenheid – is de discussie over het migratiebeleid in alle hevigheid opgelaaid.

Doemscenario

Ook de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker begint zich zorgen te maken bleek gisteren. Hij is bang dat zij alleen komt te staan in haar pogingen om de migranten te blijven opvangen, en dat ze de grenzen daarom gaat sluiten. De gevolgen daarvan zouden ‘desastreus’ zijn voor de Europese Unie, denkt hij.

Het doemscenario van Juncker: de Duitsers gooien als gevolg van alle kritiek op het opendeurenbeleid, toch de grenzen dicht. Daarmee zou de Schengenzone feitelijk al niet meer bestaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.