buitenland

Noord-Korea claimt succesvolle test met waterstofbom

Door Emile Kossen - 06 januari 2016

Noord-Korea zegt in de nacht van dinsdag op woensdag een waterstofbom te hebben getest. Het zou betekenen dat het communistische land zijn nucleaire programma sterk heeft ontwikkeld, tot grote schrik van buurlanden.

Op de staatstelevisie maakte Noord-Korea de test bekend. Pyongyang liet weten zich te blijven ‘beschermen tegen het vijandige beleid van de Verenigde Staten.’ Verder beloofde het communistische land zich te gedragen als een ‘verantwoordelijke nucleaire staat.’

Hoewel de test nog niet geverifieerd is, vreesden Zuid-Korea en China al voor een atoomproef. Even voor de verklaring vingen meteorologische stations in de buurt van Noord-Korea een kunstmatig opgewekte aardbeving op met een kracht van 5,1 op de schaal van richter.

Nucleaire mogelijkheden

De laatste nucleaire test werd uitgevoerd in 2013. Grote verschil is dat ditmaal een waterstofbom zou zijn gebruikt, een teken dat Noord-Korea zijn nucleaire wapenarsenaal significant heeft ontwikkeld. Een waterstofbom is een stuk krachtiger dan een ‘gewone’ atoombom.

In december zei de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un al dat zijn land over een waterstofbom beschikte. Veel experts, onder meer in het Witte Huis, dachten dat Jong-Un loog.

Internationale kritiek

Er kwam woensdagochtend direct felle kritiek op de Noord-Koreaanse atoomproef. Zowel de Japanse als de Zuid-Koreaanse premier zei dit gedrag niet te tolereren en zich voor te bereiden op maatregelen. Het Witte Huis schrijft in een verklaring dat Amerika niet van plan is Noord-Korea als een nucleaire staat te accepteren.

Onder druk van de Amerikanen komt de VN-veiligheidsraad woensdag in een spoedzitting bijeen. Bij eerdere atoomproeven van Noord-Korea werd door de internationale gemeenschap een reeks economische sancties opgelegd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.